Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
PAROHII
 • AGĂŞ
  » Agăş
  » Coşnea
  » Cotumba
  » Goioasa
  » Sulța
 • ARDEOANI
  » Ardeoani
  » Ilieşti
  » Leontineşti
 • ASĂU
  » Apa-Asău
  » Asău
  » Ciobănuş-Straja
  » Păltiniş
 • BALCANI
  » Balcani
  » Balcani-Marginea
  » Frumoasa
  » Ludaşi
  » Răţeni
  » Schitu-Frumoasa
 • BEREŞTI-TAZLĂU
  » Bereşti-Tazlău
  » Boşoteni
  » Enăcheşti
  » Prisaca
  » Româneşti
  » Tescani
  » Turluianu
 • BRUSTUROASA
  » Brusturoasa
  » Camenca
 • COMĂNEŞTI
  » Şupan
  » Lăloaia
  » Leorda
  » Sf. Arhangheli
  » Sf. Împăraţi
  » Sf. Ştefan
  » Sf. Spiridon
  » Vermeşti
 • DĂRMĂNEŞTI
  » Boiştea I
  » Boiştea II
  » Dărmăneşti
  » Lapoş
  » Plopu
  » Poiana II
  » Sf. Pantelimon
 • GHIMEŞ-FĂGET
  » Ghimeş-Făget
 • MĂGIREŞTI
  » Şesuri
  » Măgireşti
  » Stăneşti
  » Valea Arinilor
 • MOINEŞTI
  » Înălţarea Domnului
  » Hangani
  » Lucăceşti
  » Micleasca
  » Sf. Ap. Petru şi Pavel
  » Sf. Ştefan - Pompieri
  » Sf. Gheorghe
  » Sf. Nicolae
  » Spital Moineşti
  » Văsâieşti
 • PÂRJOL
  » Băhnăşeni
  » Băseşti
  » Câmpeni
  » Hăineala
  » Pârjol
  » Tărâţa
 • PALANCA
  » Ciugheş
  » Palanca
 • PODURI
  » Bucşeşti I
  » Bucşeşti II
  » Cernu
  » Cornetu
  » Poduri
  » Prohozeşti I
  » Prohozeşti II
  » Valea Şoşii
 • SCORŢENI
  » Grigoreni
  » Scorţeni
 • SOLONŢ
  » Cucuieţi
  » Sărata
  » Solonţ
 • STRUGARI
  » Cetăţuia
  » Nadişa
  » Petricica
 • ZEMEŞ
  » Bolătău
  » Pietrosu
  » Tazlău-Zemeş
 
 

 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


13/09/2020

Sfințire de așezământ social-filantropic la Parohia Pietricica, Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

13/09/2020

Catedrala Nașterii Maicii Domnului și-a cinstit ocrotitoarea

mai multe detalii

07/09/2020

Împreuna ridicăm o casă!

mai multe detalii

06/09/2020

Monument ridicat în cinstea eroilor în cartierul moineștean Hangani a primit haina sfințirii

mai multe detalii

02/09/2020

Casa mortuară din Parohia Coșnea a primit haina sfințirii

mai multe detalii

23/07/2020

Inaugurarea Centrului de Ambulantă Comănești

mai multe detalii

20/07/2020

Premiere elevi merituoși în Parohia Rățeni

mai multe detalii

13/07/2020

Părintele protoiereu Costel Mareș la ceas aniversar

mai multe detalii

12/07/2020

Concursul de șah online „Părinții...prima ta icoană”

mai multe detalii

05/07/2020

Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

mai multe detalii

30/06/2020

Blue Qarantine Story – vernisaj de pictură la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii

25/06/2020

Sărbătorim Ziua Iei, să păstrăm tradiția vie!

mai multe detalii

15/06/2020

Mulțumiri aduse voluntarilor Parohiei Sfântul Spiridon Comănești

mai multe detalii

13/05/2020

Rugăciune la căpătâiul lui Constantin Bobeică

mai multe detalii

21/04/2020

Procesiune cu sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/04/2020

Hristos, Paștele nostru!

mai multe detalii

18/04/2020

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020

mai multe detalii

17/04/2020

Proiectul eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale” derulat de Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

04/04/2020

Proiectul eparhial „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” - derulat în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

18/03/2020

Licitație pentru realizarea picturii la Parohia „Sf Nicolae” din Moinești

mai multe detalii
 
 
PAROHIA Ciugheş

Adresa: sat Ciugheș, comuna Palanca, Bacău
Pr. paroh suplinitor: Iftimie Nicolae
BISERICA PAROHIALA CU HRAMUL ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN SATUL CIUGHEŞ

Satul Ciugheş este situat în partea de N.V. a Protoieriei Moineşti, în partea dreaptă a râului Trotuş şi se întinde pe o distanţă de 12 km. De  o parte şi de alta a pârâului Ciugheş, până la poalele Muntelui Forcoş (Muntele Lupului). Întreaga aşezare a făcut parte din parohia Palanca şi după construcţia bisericii aceasta a devenit parohie de sine stătătoare. Denumirea satului se pierde în negura timpului - ,,ciugheş” – se crede că ar veni din limba maghiară şi înseamnă ,,oameni iuţi”.

Locuitorii satului sunt atât de etnie română cât şi de etnie maghară, 610 familii sunt romano-catolice, 200 de religie ortodoxă, iar 14 familii reformate.

Începutul construcţiei bisericii din Ciugheş s-a făcut sub păstorirea preotului Cristian Pădureanu, ajutat de o mână de oameni inimoşi, iar după 8 luni, construcţia bisericii a continuat sub păstorirea preotului Mitrofan Constantin.

Construcţia este din lemn de brad, placată pe exterior cu scândură în formă de solzi, iar la interior fiind tencuită şi pregătită pentru pictură. Catapeteasma a fost realizată din lemn de larice, iar acoperişul a fost făcut din draniţă la început, apoi aceasta fiind înlocuită cu tablă. S-a construit şi o clopotniţă în curtea bisericii, pe două nivele, pe structură din lemn de stejar, s-au făcut garduri şi porţişi s-u achiziţionat toate cele necesare pentru buna desfăşurare a cultului divin public. Biserica a fost sfinţită în luna august a anului 2000, slujba fiind oficiată de P.S. Ioachim Băcăuanul arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Din anul 2005 pana in prezent, biserica este pastorita de preotul Cojocaru Valentin ,care in decursul anilor i-a adaugat bisericii un proscomidiar ,a izolato termic,a tencuito,a turnat alee in jurul bisericii si a impodobito cu candelabre.

In anul 2009 impreuna cu enoriasii si cu ajutorul Consiliului Local condus de primarul Palistan Adrian s-a reusit pictarea bisericii in stilul bizantin.

In anul 2012 s-a construit o casa praznicala ,avand lungimea de 10 metri si latimea de 4 metri ,iar in 2013 s-au repictat icoanele de pe catapeteasma.
Biserica este constrita in plan treflat, avand lungimea de 11 metri,latimea de 6,30 metri, iar inaltimea de 8,60 metri. Materialul folosit la ridicarea bisericii  este lemnul de brad,acoperisul are doua turnuri si este placat cu tabla zincata.
Pictura bisericii s-a realizat in anul 2009 de pictorii Mihai Iancovescu Rudeanu si DanieI llinca, iar tehnica folosita este tempera pe suport de rigips carton,stilul folosit fiind cel bizantin .

Preotii parohi care au pastorit de-a lungul timpului : Pr.Burlacu Samoil,Pr.Padureanu Cristian,Pr.Mitrofan Costel si Pr.Cojocaru Valentin.
Cimitirul parohial se afla in partea de rasarit a bisericii ,are aproximativ 600 metri patrati si este imprejmuit  cu gard din plasa de sarma .
Activități cu tineretul și filantropice în trecut.

De cand s-a infiintat parohia si pana in anul 2006 exista o conlucrare speciala cu tinerii credinciosi, deoarece preotul era si profesorul de religie si astfel intanlirile erau mult mai dese si se putea discuta pe marginea lectiilor din programa scolara si o serie de subiecte generate din trairile tinerilor de atunci,astfel catehizarea se facea treptat si constant si roadele acelor ani se vad in oamenii ce au devenit astazi.

Parohia Ciughes are un numar de aproximativ 500 de credinciosi.
Pe parcursul anului ,in parohia Ciughes se desfasoara diverse activitati culturale si catehetice ,organizandu-se intanliri in care se dezbat diferite teme religioase de actualitate,se organizeaza coruri in perioada sarbatorii ”Nasterii Domnului” ,se merge in fiecare post prin casele enoriasilor si se discuta diferite probleme de natura duhovniceasca,sociala,filantropica si administrativa,se tin predici, cateheze si cuvinte de invatatura respectandu-se si explicandu-se dogmele Bisericii Ortodoxe.

Actualmente, această parohie este păstorită de. Pr. Cojocaru valentin, prin strădania căruia s-a pregătit biserica pentru pictură.

BISERICA FILIALĂ CU HRAMUL ,,SFINTII ÎMPĂRAŢI CONSTANTIN ŞI ELENA” DIN SATUL CĂDĂRĂŞTI

Filiala Cădărăşti a luat fiinţă cu mult înaintea existenţei parohiei Ciugheş, pe la anii 1711, când în zonă au apărut mai mulţi gospodari din părţile Vrancei şi a Moldovei de Jos, oameni care au avut diferite conflicte cu stăpânitorii ţinuturilor la acea vreme, şi care s-au retras în munţi, în acea zonă de graniţă pentru a scăpa de problemele lor şi de birurile pe care nu le mai suportau. Acest lucru este amintit în cartea ,,Perle care se resorb în scoici”, scrisă de Emil Coşneanu, carte în care se aminteşte şi de tradiţiile şi obiceiurile pur moldoveneşti ale locuitorilor din această zonă, precum şi de limba lor românească. Mai târziu a fost iniţiată o campanie de magharizare a populaţiei, campanie făcută de Imperiul Austro-Ungar, dat fiin faptul că satul se afla situat dincolo de fosta graniţă a Moldovei. Astfel, nume ca Vrânceanu au devenit Vrenkean, Balcanu – Belcan, Suciu – Szocz, înlocuindu-se şi prenumele Ioan – Ianoş, Neculai – Micloş.

În jurul anului 1894 s-a construit prima biserică făcută din furci de lemn şi acoperită cu draniţă de către 14 gospodari ai satului. Ca preot slujitor, deservea preotul de la Livezi-Ciuc. De-a lungul istoriei, locuitorii au fost obligaţi să treacă la ritul greco-catolic, până la anul 1945. Apoi au revenit la credinţa ortodoxă, acest lucru culminând cu începerea unei noi biserici (după ce au dărâmat-o pe cea veche) din bîrne de bradm, la anul 1947, sub păstorirea preotului ardelean Ruja Antonie. După plecarea acestuia în anul 1958, parohia afost predată raionului Moineşti, preot paroh fiind numit preotul de la Palanca – Gheorghe Gheorghiu, care a făcut numeroase reparaţii. Filiala Cădărăşti este formată din 18 familii ortodoxe, pe lângă care convieţuiesc alte 12 familii romano-catolice. Un lucru interesant este faptul că şi unii şi alţii au acelaşi cimitir, astfel arătându-se faptul că la bază toţi au fost ortodocşi. Noua biserica are forma de nava,avand o lungime de 15 metri,latimea de 7 metri si inaltimea de 18,nu este pictata,fiind impodobita cu icoane si o catapeteasma care dateaza din 1972.

Ca si obiecte vechi ,biserica detine cateva icoane ce dateaza din secolul al XIX –lea si doua mineie din 1912 ce deserveau cultului greco-catolic.
De-a lungul timpului biserica din Cadarasti a fost pastorita de mai multi preoti slujitori,dintre care amintim: Pr.Ruja Alexandru, Pr.Curcuta Pavel, Pr.Barbu Constantin,Pr.Balcanu Ventel,Pr.Gheorghiu Gheorghe,Pr.Dobritoiu Constantin,Pr.Burlacu Samoil, Pr.Mitrofan Costel si Pr.Cojocaru Valentin.

Cimitirul parohial se afla in curtea bisericii,se intinde  pe o suprafata de 3800 de metri patrati si deserveste atat comunitatii ortodoxe cat si comunitatii romano-catolice.
Inscrisurile de pe crucile funerare sunt in limba romana dar si in cea maghiara.

Activitati cu tineretul si filantropice in trecut.
                   Nu avem informatii despre activitati culturale deosebite, dar din ceea ce se observa la credinciosii din satul Cadarasti putem spune ca sunt pastratori ai obiceiurilor  si datinilor si mai ales pastratori ai credintei stramosesti tinand cont de faptul ca de-a lungul istoriei in mai multe randuri s-a incercat maghiarizarea si catolicizarea lor dar fara sort de izbanda.

Filia Cadarasti este formata din 29 de credinciosi,marea majoritate fiind de varsta  aIII-a.
Singurele activitati culturale din comunitatea de credinciosi din satul Cadarasti se desfasoara in cadrul bisericii,unde cele 17 familii participa la desfasurarea cultului divin unde li se aduce la cunostinta informatii folositoare si ziditoare de suflet prin predicile si catehezele care se tin dupa fiecare Sfanta Liturghie,sfanta taina si ierurgie.

De remarcat este faptul că în sat sunt peste 60 de case nelocuite sau în ruină, ceea ce denotă că parohia a avut peste 180 de familii, dintre care foarte mulţi au plecat în alte părţi din cauza lipsei locurilor de muncă.

 

   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Rent a car Bacau. Web design Bacau si optimizare site - SANNET.