Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA CiugheÅŸ

Adresa: sat Ciugheș, comuna Palanca, Bacău
Pr. paroh suplinitor: Iftimie Nicolae




BISERICA PAROHIALA CU HRAMUL ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN SATUL CIUGHEÅž

Satul CiugheÅŸ este situat în partea de N.V. a Protoieriei MoineÅŸti, în partea dreaptă a râului TrotuÅŸ ÅŸi se întinde pe o distanţă de 12 km. De  o parte ÅŸi de alta a pârâului CiugheÅŸ, până la poalele Muntelui ForcoÅŸ (Muntele Lupului). Întreaga aÅŸezare a făcut parte din parohia Palanca ÅŸi după construcÅ£ia bisericii aceasta a devenit parohie de sine stătătoare. Denumirea satului se pierde în negura timpului - ,,ciugheÅŸ” – se crede că ar veni din limba maghiară ÅŸi înseamnă ,,oameni iuÅ£i”.

Locuitorii satului sunt atât de etnie română cât ÅŸi de etnie maghară, 610 familii sunt romano-catolice, 200 de religie ortodoxă, iar 14 familii reformate.

Începutul construcÅ£iei bisericii din CiugheÅŸ s-a făcut sub păstorirea preotului Cristian Pădureanu, ajutat de o mână de oameni inimoÅŸi, iar după 8 luni, construcÅ£ia bisericii a continuat sub păstorirea preotului Mitrofan Constantin.

ConstrucÅ£ia este din lemn de brad, placată pe exterior cu scândură în formă de solzi, iar la interior fiind tencuită ÅŸi pregătită pentru pictură. Catapeteasma a fost realizată din lemn de larice, iar acoperiÅŸul a fost făcut din draniţă la început, apoi aceasta fiind înlocuită cu tablă. S-a construit ÅŸi o clopotniţă în curtea bisericii, pe două nivele, pe structură din lemn de stejar, s-au făcut garduri ÅŸi porÅ£iÅŸi s-u achiziÅ£ionat toate cele necesare pentru buna desfăşurare a cultului divin public. Biserica a fost sfinÅ£ită în luna august a anului 2000, slujba fiind oficiată de P.S. Ioachim Băcăuanul arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Din anul 2005 pana in prezent, biserica este pastorita de preotul Cojocaru Valentin ,care in decursul anilor i-a adaugat bisericii un proscomidiar ,a izolato termic,a tencuito,a turnat alee in jurul bisericii si a impodobito cu candelabre.

In anul 2009 impreuna cu enoriasii si cu ajutorul Consiliului Local condus de primarul Palistan Adrian s-a reusit pictarea bisericii in stilul bizantin.

In anul 2012 s-a construit o casa praznicala ,avand lungimea de 10 metri si latimea de 4 metri ,iar in 2013 s-au repictat icoanele de pe catapeteasma.
Biserica este constrita in plan treflat, avand lungimea de 11 metri,latimea de 6,30 metri, iar inaltimea de 8,60 metri. Materialul folosit la ridicarea bisericii  este lemnul de brad,acoperisul are doua turnuri si este placat cu tabla zincata.
Pictura bisericii s-a realizat in anul 2009 de pictorii Mihai Iancovescu Rudeanu si DanieI llinca, iar tehnica folosita este tempera pe suport de rigips carton,stilul folosit fiind cel bizantin .

Preotii parohi care au pastorit de-a lungul timpului : Pr.Burlacu Samoil,Pr.Padureanu Cristian,Pr.Mitrofan Costel si Pr.Cojocaru Valentin.
Cimitirul parohial se afla in partea de rasarit a bisericii ,are aproximativ 600 metri patrati si este imprejmuit  cu gard din plasa de sarma .
Activități cu tineretul È™i filantropice în trecut.

De cand s-a infiintat parohia si pana in anul 2006 exista o conlucrare speciala cu tinerii credinciosi, deoarece preotul era si profesorul de religie si astfel intanlirile erau mult mai dese si se putea discuta pe marginea lectiilor din programa scolara si o serie de subiecte generate din trairile tinerilor de atunci,astfel catehizarea se facea treptat si constant si roadele acelor ani se vad in oamenii ce au devenit astazi.

Parohia Ciughes are un numar de aproximativ 500 de credinciosi.
Pe parcursul anului ,in parohia Ciughes se desfasoara diverse activitati culturale si catehetice ,organizandu-se intanliri in care se dezbat diferite teme religioase de actualitate,se organizeaza coruri in perioada sarbatorii ”Nasterii Domnului” ,se merge in fiecare post prin casele enoriasilor si se discuta diferite probleme de natura duhovniceasca,sociala,filantropica si administrativa,se tin predici, cateheze si cuvinte de invatatura respectandu-se si explicandu-se dogmele Bisericii Ortodoxe.

Actualmente, această parohie este păstorită de. Pr. Cojocaru valentin, prin strădania căruia s-a pregătit biserica pentru pictură.

BISERICA FILIALÄ‚ CU HRAMUL ,,SFINTII ÎMPÄ‚RAÅ¢I CONSTANTIN ÅžI ELENA” DIN SATUL CÄ‚DÄ‚RĂŞTI

Filiala Cădărăşti a luat fiinţă cu mult înaintea existenÅ£ei parohiei CiugheÅŸ, pe la anii 1711, când în zonă au apărut mai mulÅ£i gospodari din părÅ£ile Vrancei ÅŸi a Moldovei de Jos, oameni care au avut diferite conflicte cu stăpânitorii Å£inuturilor la acea vreme, ÅŸi care s-au retras în munÅ£i, în acea zonă de graniţă pentru a scăpa de problemele lor ÅŸi de birurile pe care nu le mai suportau. Acest lucru este amintit în cartea ,,Perle care se resorb în scoici”, scrisă de Emil CoÅŸneanu, carte în care se aminteÅŸte ÅŸi de tradiÅ£iile ÅŸi obiceiurile pur moldoveneÅŸti ale locuitorilor din această zonă, precum ÅŸi de limba lor românească. Mai târziu a fost iniÅ£iată o campanie de magharizare a populaÅ£iei, campanie făcută de Imperiul Austro-Ungar, dat fiin faptul că satul se afla situat dincolo de fosta graniţă a Moldovei. Astfel, nume ca Vrânceanu au devenit Vrenkean, Balcanu – Belcan, Suciu – Szocz, înlocuindu-se ÅŸi prenumele Ioan – IanoÅŸ, Neculai – MicloÅŸ.

În jurul anului 1894 s-a construit prima biserică făcută din furci de lemn ÅŸi acoperită cu draniţă de către 14 gospodari ai satului. Ca preot slujitor, deservea preotul de la Livezi-Ciuc. De-a lungul istoriei, locuitorii au fost obligaÅ£i să treacă la ritul greco-catolic, până la anul 1945. Apoi au revenit la credinÅ£a ortodoxă, acest lucru culminând cu începerea unei noi biserici (după ce au dărâmat-o pe cea veche) din bîrne de bradm, la anul 1947, sub păstorirea preotului ardelean Ruja Antonie. După plecarea acestuia în anul 1958, parohia afost predată raionului MoineÅŸti, preot paroh fiind numit preotul de la Palanca – Gheorghe Gheorghiu, care a făcut numeroase reparaÅ£ii. Filiala Cădărăşti este formată din 18 familii ortodoxe, pe lângă care convieÅ£uiesc alte 12 familii romano-catolice. Un lucru interesant este faptul că ÅŸi unii ÅŸi alÅ£ii au acelaÅŸi cimitir, astfel arătându-se faptul că la bază toÅ£i au fost ortodocÅŸi. Noua biserica are forma de nava,avand o lungime de 15 metri,latimea de 7 metri si inaltimea de 18,nu este pictata,fiind impodobita cu icoane si o catapeteasma care dateaza din 1972.

Ca si obiecte vechi ,biserica detine cateva icoane ce dateaza din secolul al XIX –lea si doua mineie din 1912 ce deserveau cultului greco-catolic.
De-a lungul timpului biserica din Cadarasti a fost pastorita de mai multi preoti slujitori,dintre care amintim: Pr.Ruja Alexandru, Pr.Curcuta Pavel, Pr.Barbu Constantin,Pr.Balcanu Ventel,Pr.Gheorghiu Gheorghe,Pr.Dobritoiu Constantin,Pr.Burlacu Samoil, Pr.Mitrofan Costel si Pr.Cojocaru Valentin.

Cimitirul parohial se afla in curtea bisericii,se intinde  pe o suprafata de 3800 de metri patrati si deserveste atat comunitatii ortodoxe cat si comunitatii romano-catolice.
Inscrisurile de pe crucile funerare sunt in limba romana dar si in cea maghiara.

Activitati cu tineretul si filantropice in trecut.
                   Nu avem informatii despre activitati culturale deosebite, dar din ceea ce se observa la credinciosii din satul Cadarasti putem spune ca sunt pastratori ai obiceiurilor  si datinilor si mai ales pastratori ai credintei stramosesti tinand cont de faptul ca de-a lungul istoriei in mai multe randuri s-a incercat maghiarizarea si catolicizarea lor dar fara sort de izbanda.

Filia Cadarasti este formata din 29 de credinciosi,marea majoritate fiind de varsta  aIII-a.
Singurele activitati culturale din comunitatea de credinciosi din satul Cadarasti se desfasoara in cadrul bisericii,unde cele 17 familii participa la desfasurarea cultului divin unde li se aduce la cunostinta informatii folositoare si ziditoare de suflet prin predicile si catehezele care se tin dupa fiecare Sfanta Liturghie,sfanta taina si ierurgie.

De remarcat este faptul că în sat sunt peste 60 de case nelocuite sau în ruină, ceea ce denotă că parohia a avut peste 180 de familii, dintre care foarte mulÅ£i au plecat în alte părÅ£i din cauza lipsei locurilor de muncă.

 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.