Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Ciobănuş-Straja

BISERICA
Parohie: categoria 2 rural – 201 familii
Biserica: „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, satul Ciobănuş, com. Asău
Data ridicării: 1997 – 2007   
Data târnosirii:
Pictura: în faza de execuţie (cca 40%) tehnica fresco, pictor Livia Lichi-Pavel  
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Vizite arhiereşti:
7 mai 1997 – P.S. Eftimie pune piatra de temelie a noii biserici
August 2006 – P.S. Ioachim Băcăuanul
13 aprilie 2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOT SLUJITOR
Preot paroh: Corneliu Gorbănescu
Studii:
            Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxă Iaşi – promoţia 1995
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1994
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite:       1994 – 1995: Parohia Cârniceni, Protopopiatul I Iaşi
                                   1995 – prezent: Parohia Ciobănuş
Starea civilă: căsătorit, 1 copil  
Telefon: 0745358638




Parohia Ciobănuş – Straja a luat fiinţă prin Decizia Nr. 3222 din 29 septembrie 1995, a Episcopiei Romanului şi Huşilor, Numele ei provine de la cele două sate, care au fost desprinse din două  parohii - ASĂU şi GOIOASA,  la dorinţa credincioşilor manifestată încă din 1990 şi materializată în 1995, prin Decizia10377 a Secretariatului de Stat pentru Culte.  

Localitatea Ciobănuş este situată pe şoseaua Comăneşti-Ghimeş-Miercurea Ciuc, tranzitată de Râul Trotuş, în apropierea graniţei fostului Imperiu Austro-Ungar. Este o aşezare tipic montană, cu o dezvoltare demografică lentă, preocuparea fiind păstoritul şi exploatarea lemnului. Până în anii “80 în apropierea actualei biserici a fost un cimitir al eroilor din cel de-al doilea război mondial. Numele parohiei este legat de faptul că mulți locuitori au fost preocupați de păstorit, iar unii au fost străjeri la frontiera Moldovei în timpul epocii ştefaniene.

Parohia înființată în anul 1995, avea ca patrimoniu un teren de cca 8000 mp, dat în concesiune de la Consiliul Local Asău.  Pe acest teren, s-a ridicat o Biserică nouă, în satul Ciobănuş, în perioada 1997-2007, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire P.S.EFTIMIE la data de 7 mai 1997. Biserica este zidită în stil ștefanian, având 22m lungime şi 8m lăţime la abside, 21,80 înălţimea turlei pe pronaos, structura de zidărie cărămidă plină cu beton armat cu fier rezistent la cutremur pe Richter, scara 8.

Pictura este în curs de realizare începând cu 2008, în tehnica fresco, de către pictor LIVIA LICHI-PAVEL cat.II.

Obiecte vechi de cult sunt: un clopot de la Parohia Goioasa-transfer patrimonial şi o PSALTIRE din 1913 donată de enoriașa Mihalcea Antonia.
Cimitirul parohiei este teren dat în concesiune de Consiliul Local Asău, în suprafață de 2726 mp, fiind făcute demersuri la Guvernul României pentru a intra în posesia parohiei. Clopotnița de lemn are dimensiunile 3-3-10.

Casa parohială se află în stadiul de proiect şi se va construi pe un teren donat de S.C. Acvila S.R.L. Comăneşti, în suprafaţă de 2190 m.p. Pe acest teren s-au construit 2 case socio-filantropice în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei şi Episcopia Romanului, în urma inundaţiilor din anii 2005-2006. Parohiei i-au fost donate 4 ha pădure de către fam. Adam Vasile din Asău.

De la înființarea parohiei în 30 iulie 1995, paroh este pr. Gorbănescu Corneliu până în prezent. Epitropi au fost Raşcă Păun, Secăreş Simon şi Tăslăoanu Toader, fiind în prezent.

Activitățile filantropice sunt organizate cu ocazia praznicelor împărătești, hramul bisericii şi spontan la solicitarea credincioșilor.

Parohia are un număr de 180 familii şi 56 de văduvi şi văduve, 75% pensionari, fiind în zonă defavorizată economic, tineretul în majoritate a emigrat peste hotare din lipsa locului de muncă. De asemeni trebuie menționat că, în anii 2005-2006 parohia a fost afectată de grave inundații.
 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.