Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Ciobănuş-Straja

BISERICA
Parohie: categoria 2 rural – 201 familii
Biserica: „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, satul CiobănuÅŸ, com. Asău
Data ridicării: 1997 – 2007   
Data târnosirii:
Pictura: în faza de execuÅ£ie (cca 40%) tehnica fresco, pictor Livia Lichi-Pavel  
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii:
Vizite arhiereÅŸti:
7 mai 1997 – P.S. Eftimie pune piatra de temelie a noii biserici
August 2006 – P.S. Ioachim Băcăuanul
13 aprilie 2010 – P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOT SLUJITOR
Preot paroh: Corneliu Gorbănescu
Studii:
            Facultatea: Facultatea de Teologie Ortodoxă IaÅŸi – promoÅ£ia 1995
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 1994
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite:       1994 – 1995: Parohia Cârniceni, Protopopiatul I IaÅŸi
                                   1995 – prezent: Parohia CiobănuÅŸ
Starea civilă: căsătorit, 1 copil  
Telefon: 0745358638
Parohia CiobănuÅŸ – Straja a luat fiinţă prin Decizia Nr. 3222 din 29 septembrie 1995, a Episcopiei Romanului ÅŸi HuÅŸilor, Numele ei provine de la cele două sate, care au fost desprinse din două  parohii - ASÄ‚U ÅŸi GOIOASA,  la dorinÅ£a credincioÅŸilor manifestată încă din 1990 ÅŸi materializată în 1995, prin Decizia10377 a Secretariatului de Stat pentru Culte.  

Localitatea CiobănuÅŸ este situată pe ÅŸoseaua ComăneÅŸti-GhimeÅŸ-Miercurea Ciuc, tranzitată de Râul TrotuÅŸ, în apropierea graniÅ£ei fostului Imperiu Austro-Ungar. Este o aÅŸezare tipic montană, cu o dezvoltare demografică lentă, preocuparea fiind păstoritul ÅŸi exploatarea lemnului. Până în anii “80 în apropierea actualei biserici a fost un cimitir al eroilor din cel de-al doilea război mondial. Numele parohiei este legat de faptul că mulÈ›i locuitori au fost preocupaÈ›i de păstorit, iar unii au fost străjeri la frontiera Moldovei în timpul epocii ÅŸtefaniene.

Parohia înfiinÈ›ată în anul 1995, avea ca patrimoniu un teren de cca 8000 mp, dat în concesiune de la Consiliul Local Asău.  Pe acest teren, s-a ridicat o Biserică nouă, în satul CiobănuÅŸ, în perioada 1997-2007, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire P.S.EFTIMIE la data de 7 mai 1997. Biserica este zidită în stil È™tefanian, având 22m lungime ÅŸi 8m lăţime la abside, 21,80 înălÅ£imea turlei pe pronaos, structura de zidărie cărămidă plină cu beton armat cu fier rezistent la cutremur pe Richter, scara 8.

Pictura este în curs de realizare începând cu 2008, în tehnica fresco, de către pictor LIVIA LICHI-PAVEL cat.II.

Obiecte vechi de cult sunt: un clopot de la Parohia Goioasa-transfer patrimonial şi o PSALTIRE din 1913 donată de enoriașa Mihalcea Antonia.
Cimitirul parohiei este teren dat în concesiune de Consiliul Local Asău, în suprafață de 2726 mp, fiind făcute demersuri la Guvernul României pentru a intra în posesia parohiei. ClopotniÈ›a de lemn are dimensiunile 3-3-10.

Casa parohială se află în stadiul de proiect ÅŸi se va construi pe un teren donat de S.C. Acvila S.R.L. ComăneÅŸti, în suprafaţă de 2190 m.p. Pe acest teren s-au construit 2 case socio-filantropice în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei ÅŸi Episcopia Romanului, în urma inundaÅ£iilor din anii 2005-2006. Parohiei i-au fost donate 4 ha pădure de către fam. Adam Vasile din Asău.

De la înfiinÈ›area parohiei în 30 iulie 1995, paroh este pr. Gorbănescu Corneliu până în prezent. Epitropi au fost RaÅŸcă Păun, SecăreÅŸ Simon ÅŸi Tăslăoanu Toader, fiind în prezent.

Activitățile filantropice sunt organizate cu ocazia praznicelor împărăteÈ™ti, hramul bisericii ÅŸi spontan la solicitarea credincioÈ™ilor.

Parohia are un număr de 180 familii ÅŸi 56 de văduvi ÅŸi văduve, 75% pensionari, fiind în zonă defavorizată economic, tineretul în majoritate a emigrat peste hotare din lipsa locului de muncă. De asemeni trebuie menÈ›ionat că, în anii 2005-2006 parohia a fost afectată de grave inundaÈ›ii.
 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.