Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
BISERICA Parohie: categoria III rural – 180 familii Biserica 1:„Sfinții Împărați Constantin și Elena” -Cetățuia Reparaţii capitale: 2013
Biserica 2:„Sfântul Mucenic Dimitrie”
Vizite arhiereşti:
- 2008 – I.P.S. Ioachim Sfinţirea locului pentru noua biserică „Sfântul Mucenic Dimitrie”
PREOT PAROH Preot paroh: Iscu Niagu Andrei, născut 9 iunie 1987 Studii: Seminarul Teologic VENIAMIN COSTACHI – promoţia 2007 Facultatea: Teologie SFÂNTUL ANDREI Constanța – promoţia 2012 Studii postuniversitare: Master în Teologie specializarea ISTORIA CULTURII ȘI CIVILIZAȚIEI CREȘTINE ÎN SUD-ESTUL EUROPEI - FacultateaTeologie SFÂNTUL ANDREI Constanța – promoţia 2014 DATA hirotoniei: 14 februarie 2017 DATA hirotesiei: – Parohii păstorite: 2017 Parohia Cetățuia
Satul Cetăţuia este situate la est fata de orasul Moinesti si la nord fata de centrul comunei Strugari. Se intinde pe o lungime de 1,8 km. pe culmea dealului numit ,,Dealul Cetatuiei” si pe valea dintre acest deal si ,,Dealul Plopului”. Numele satului – dupa informatiile culese de la unii batrani si dupa existenta mai multor lespezi de piatra – deriva de la o veche cetate ce ar fi existat pe dealul Cetatuiei. Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa ; ei sunt fosti clacasi veniti sa lucreze la padurea ce inconjura cele 10-20 de case ale localnicilor. Ocupatia lor este agricultura si pastoritul. O parte din ei sunt angajati in industria petroliera, dar majoritatea sunt pensionari, care se ocupa cu lucrul pamantului.
Biserica parohiala este construita in anul 1873, prin contributia a 40 de familii ce formau asezarea pe atunci, de catre mesteri necunoscuti. Constructia este facuta din lespazi de piatra in forma de cruce si este tencuita atat la interior cat si la exterior. Este invelita cu tabla. Din exterior, are un aspect simplu, fiind impodobita doar cu un singur turn de clopotnita, in care sunt asezate si cele doua clopote. Stilul architectonic in care s-ar putea integra, este cel moldovenesc simplu. Lacasul de cult a fost reparat in anul 1900, prin contributia enoriasilor. Reparatii mai importante s-au mai facut in anii: 1928 – cand i s-au adaugat legaturi de fier; 1932 si 1935 – cand s-au facut mici reparatii.
Catapeteasma este din lemn de stejar, brad si tei, este vopsita in ulei, culoarea predominanta a sfintilor fiind cea aurie. Nu a fost niciodata pictata la interior. Curios este faptul ca atunci cand a fost construita, hramul acestei biserici era Sf. Ierarh Nicolae, hram care din motive necunoscute a fost schimbat la sfarsitul anilor 60. Acum hramul bisericii este cel al Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Dintr-un act al Consilului Judetean Bacau, aflam ca preot paroh in jurul anilor 1940-1945, paroh al acestei parohii era ,,preotulGh. Cutui, seminar gr. II, nascut la 1911, sept. 12; hirotonit preot la 13maiu 1934”. Lista preotilor continua cu pr. Ioan Ciocoiu, pr. Vasile Ghiurcanas, pr. Dumitru Burlacu, pr. Irinel Andronache, pr. Adrian Condret, iar de la 01 martie 2008 pr. Ovidiu Nicolae Leca.
Parohia mai are in administrare si o casa parohiala(nemobilata) aflata intr-o stare mediocra de functionare – necesita reparatii capitale la acoperis, sobe etc., precum si 12 hectare de pamant care sunt arendate unui crescator de animale din satul Rachitis, sat care apartine tot de parohia Cetatuia.
BISERICA FILIALA CU HRAMUL ,,SFANTUL DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR” DIN SATUL RACHITIS
Satul Rachitis este situat la est fata de orasul Moinesti si la nord-est fata de comuna Strugari. Se intinde pe o lungime de 3,8 km., pe o vale ingusta, intre dealurile Carligata si Mondaneasa.. Ulite inguste si intortocheate leaga casele acestei asezari, care dateaza de mai bine de 250 de ani. Numele satului, dupa informatiile culese de la unii batrani, deriva de la locurile mlastinoase strajuite odinioara de stuf si rachiti, unele din aceste locuri fiind vizibile si azi.
Locuitorii satului sunt in majoritate romani de religie ortodoxa, printre ei gasindu-si loc si vreo 25 de familii de romano-catolici si, mai nou, cateva familii de adventisti, care provin tot din biserica ortodoxa. Dupa documente vechi, locuitorii acestei asezari sunt veniti din Ardeal, asezandu-se pe aceste meleaguri cu ocazia lucrarilor forestiere, in preajma unei foste mosii boieresti. Ocupatia lor principala este cresterea vitelor, pastoritul si agricultura. Multi dintre locuitorii acestei asezari lucreaza in diferite domenii de activitate, in Moinesti si Bacau.
Biserica din acest sat are hramul Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir, fiind construita prin contributia enoriasilor in anul 1890, de catre mesteri necunoscuti. Constructia este din paianta, in forma de corabie. Atat interiorul cat si exteriorul este tencuit si varuit, biserica nefiind pictata. Este acoperita cu tabla zincata, avand un aspect simplu, cu un singur turn clopotnita mic. Stilul arhitectonic este cel moldovenesc simplu. Biserica a fost reparata de-a lungul timpului, in anii 1895, 1924, 1949, 1964, 1983- cand a fost schimbata tabla de pe acoperis.
Catapeteasma este din lemn de tei si brad, vopsita in ulei, culoarea predominanta fiind bleu si rosu. Starea ei actuala este mediocra, cu toate ca de-a lungul ultimilor ani au fost refacute tencuielile exterioare si cele interioare.