Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
BISERICA Parohie: categoria 2 rural – 250 familii Biserica 1: „Sf. Ilie” din Camenca Data ridicării: 1990 - 1994 Data târnosirii: - Pictura: În desfăşurare, pictori Pascu Ion şi Pascu Petronel Renovarea picturii: - Reparaţii capitale ale bisericii: - Vizite arhiereşti: -
PREOŢI SLUJITORI Preot: Țuglea Adrian , născut în 5 octombrie 1980 Studii: Liceul D. Ghika Comănești -promoția 2001 Facultatea de Teologie „Adrei Șaguna” Sibiu, promoţia 2006 Studii postuniversitare: - Anul hirotoniei: 16 decembrie 2007, preot slujitor pe seama parohiei Cotumba Anul hirotesiei: - Parohii păstorite: Starea civilă: căsătorit, 2 copii Telefon: 0741679739
Satul Camenca este situat în partea vestică a orașului Moinești și la 25 km de Orașul Comănești, spre izvorul râului Trotuș. Satul aparține comunei Brusturoasa și se întinde pe albia râului Camenca.
Comuna Brusturoasa este atestată documentar din anul 1802. Despre satul Camenca [Kamenka=loc pietros] există mențiuni istorice din anul 1850, cum că era un mic sat din marile averi ale boierilor. Acest sat s-a dezvoltat pe locul unde erau tăiaţi brazii falnici, încât la anul 1930 era în funcţiune un mic tren pe actualul drum de acces, pe CAMENCA, cu ajutorul căruia se exploata masa lemnoasă.
În anul 1992, parohia "Nașterea Maicii Domnului" - Brusturoasa primește, prin decizia prefectului județului Bacău, locul denumit "Șura Popii" din satul Camenca, ca restituire din ceea ce a deținut în anul 1945. Aici s-a început din anul 1993 zidirea lacașului de cult, pe fundație de piatră, din lemn, tencuit cu nisip, var și câlți. Totul a fost posibil datorită credincioșilor comunei Brusturoasa și sponsorilor din Societatea Națională a Petrolului din Zemeș, fără implicarea autorităților locale. Lucrările merg greu și astfel, în anul 2001 era înaltat doar lacașul de cult și, prin decizia Episcopiei Romanului, este numit preot paroh Chelaru Adrian prin înfiinţarea parohiei "SFÂNTUL ILIE" – CAMENCA.
Din anul 2001 s-a amenajat lacașul de cult pentru exercitarea cultului (podea, geamuri, acoperiș cu tablă, mobilier, cărți de slujbă, casă paznicală, amenajarea cimitirului, curent electric, apă curenta în curtea bisericii, catapeteasmă, vopsirea tâmplariei etc). Biserica este în formă de cruce bizantină. Arhitectura este moldovenească, cu arcade rotunde. Este un lăcaș de cult, realizat după modelul bisericii din Brusturoasa. Este lungă de 25 m, lățime 7 m, înălțime, turla 10 m.
Pictura murală din interiorul bisercii a fost executată de către pictorii autorizați Pașcu Ioan și Pașcu Petronel, locuitori ai comunei Brusturoasa. Tehnica de pictare este "fresca". Pictura este realizată în stil bizantin, respectându-se întocmai planurile de pictură. Bolta altarului impresionează atât prin forța de aer, cât și prin executarea în relief, în fresca moale, a motivelor spiralate, florale, realizându-se un efect vizual deosebit, rar întâlnit. De asemenea, un alt aspect demn de menționat, este stilul de poleire a stâlpilor, care delimitează altarul de naos, și naosul de pronaos: peste foița de aur, este realizat în culoare purpurie, un brâu floral stilizat, spiralat, alcătuit din motivul viței de vie și funiei împletite, astfel încât, cei patru stâlpi devin adevărate "coloane ale infinitului".
Cimitirul este amplasat în jurul bisericii. În partea de nord a bisericii, pe un alt teren, este ridicată casa parohială. La inundațiile din 2005, parohia a fost afectată de apele care s-au revărsat. Drumul care străbate parohia a fost refăcut și asfaltat, printr-un proiect al Primăriei Brusturoasa.
În cadrul comunei Brusturoasa, funcționează și Centrul Social „Sfântul Stelian”. La acest centru, se derulează diferite activități sociale, activități la care participă și membrii parohiei Camenca.
Ocrotitorul parohiei este Sf. Prooroc Iilie, cel care ajunge să se adăpostească vremelnic la pârâul Cherit. Omul acesta era capabil să întoarcă adversitatea naturii în favoarea sa, trăind în armonie continuă cu animalele, precum unii dintre sfinții creștini de mai târziu. Dar puterea lui Ilie nu-și are originea în sine, ci în Dumnezeu. Astăzi, enoriașii parohiei Camenca, ocrotiți de Sf. Ilie, când trec pragul bisericii, se pot întâlni cu aceeași putere pe care a primit-o Sf. Ilie, și astfel, prin harul Duhului Sfânt, în armonie cu animalele și cu întreaga natură, să odihnească pe orice trecător, care se abate din drumul său în comunitatea lor. De aceea, cea mai mare sărbătoare a parohiei este ziua de 20 iulie, ziua cinstirii Sf. Prooroc Ilie.
Parohia numără în prezent 250 de familii ortodoxe.