Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...

mai multe detalii
PAROHIA Bucşeşti II

Adresa: comuna Poduri, jud. Bacău

Preot paroh: Ciobanu Alin-Ionut

             Născut -13 august 1986
Studii:
Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Mănăstirea Neamț promoția 2006
            Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul Bucuresti promoția 2010
Studii postuniversitare: Master
secția biblice, Facultatea de Teologie Bucuresti promotia 2012
Anul hirotoniei:
2015, 14 noiembrie pe seama parohiei Bucsesti II
Starea civila:
casatorit, 2 copii
Telefon:
0745063470




    Biserica Sfântul Ierarh Nicolae Bucșești a fost construită în anul 1795, de către preotul Toader Coșciug cu enoriașii parohiei, din piatră și cărămidă.

În 1897 a fost reparată de către preotul Ion Ciosu, paroh al parohiei Cernu, din care a făcut parte Biserica cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae din 1897 până după decesul preotului Neculai Teodoriu din 1972, care a reparat biserica în 1937. Atunci biserica a fost consolidată cu stâlpi de susținere din piatră și zugrăvită de către Neculai Zugravu.

Din Monografia comunei Lucăcești (1939)  scrisă de preotul Alexandru Antohi, reiese că în Bucșești a fost altă biserică înainte de 1795.

„Satul Lucăcești avea o bisericuță din lemn pe vârful unei coline. Această bisericuță de pe colină se spune că a fost catolică. Bisericuța a fost dată locuitorilor din Bucșești, de care s-au servit un timp până când au făcut și acei locuitori  o biserică de zid cu hramul Sfântul Nicolae.’’

Preotul Alexandru Antohi s-a folosit de spusele Arhiepiscopului latin catolic, Marco Bandini, care a trecut prin Valea Tazlăului, s-a oprit în satul Lucăcești, iar în 1648 a scris Codex Bandinus. Marco Bandini vorbește de o bisericuță din lemn, dar nu precizează că era catolică. Totuși s-a subânțeles lucrul acesta, întrucât Marco Bandini era administrator apostolic pe toată Moldova cu sediul în Bacău, răspunzând de bisericile catolice. Probabil bisericuța de lemn a fost a ungurilor rămași la Lucăcești de când Ștefan cel Mare l-a bătut pe Matei Corvin.

Biserica actuală are formă de cruce în stil moldovenesc. În 1988, biserica a fost reparată de preotul Constantin Nemțanu și sfințită de Ps Ioachim Vasluianul (Ioachim Mareș), originar din Măgirești. A avut ca preoți slujitori și pe Pr. Mera, Pr. Corbu Arpad, Pr. Scorțanu Costică, Pr. Alboae Nicolae. 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.