Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA BucÅŸeÅŸti II

Adresa: comuna Poduri, jud. Bacău

Preot paroh: Ciobanu Alin-Ionut

             Născut -13 august 1986
Studii:
Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Mănăstirea Neamț promoția 2006
            Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul Bucuresti promoÈ›ia 2010
Studii postuniversitare: Master
secția biblice, Facultatea de Teologie Bucuresti promotia 2012
Anul hirotoniei:
2015, 14 noiembrie pe seama parohiei Bucsesti II
Starea civila:
casatorit, 2 copii
Telefon:
0745063470
    Biserica Sfântul Ierarh Nicolae BucÈ™eÈ™ti a fost construită în anul 1795, de către preotul Toader CoÈ™ciug cu enoriaÈ™ii parohiei, din piatră È™i cărămidă.

În 1897 a fost reparată de către preotul Ion Ciosu, paroh al parohiei Cernu, din care a făcut parte Biserica cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae din 1897 până după decesul preotului Neculai Teodoriu din 1972, care a reparat biserica în 1937. Atunci biserica a fost consolidată cu stâlpi de susÈ›inere din piatră È™i zugrăvită de către Neculai Zugravu.

Din Monografia comunei LucăceÈ™ti (1939)  scrisă de preotul Alexandru Antohi, reiese că în BucÈ™eÈ™ti a fost altă biserică înainte de 1795.

„Satul LucăceÈ™ti avea o bisericuță din lemn pe vârful unei coline. Această bisericuță de pe colină se spune că a fost catolică. BisericuÈ›a a fost dată locuitorilor din BucÈ™eÈ™ti, de care s-au servit un timp până când au făcut È™i acei locuitori  o biserică de zid cu hramul Sfântul Nicolae.’’

Preotul Alexandru Antohi s-a folosit de spusele Arhiepiscopului latin catolic, Marco Bandini, care a trecut prin Valea Tazlăului, s-a oprit în satul LucăceÈ™ti, iar în 1648 a scris Codex Bandinus. Marco Bandini vorbeÈ™te de o bisericuță din lemn, dar nu precizează că era catolică. TotuÈ™i s-a subânÈ›eles lucrul acesta, întrucât Marco Bandini era administrator apostolic pe toată Moldova cu sediul în Bacău, răspunzând de bisericile catolice. Probabil bisericuÈ›a de lemn a fost a ungurilor rămaÈ™i la LucăceÈ™ti de când Ștefan cel Mare l-a bătut pe Matei Corvin.

Biserica actuală are formă de cruce în stil moldovenesc. În 1988, biserica a fost reparată de preotul Constantin NemÈ›anu È™i sfinÈ›ită de Ps Ioachim Vasluianul (Ioachim MareÈ™), originar din MăgireÈ™ti. A avut ca preoÈ›i slujitori È™i pe Pr. Mera, Pr. Corbu Arpad, Pr. ScorÈ›anu Costică, Pr. Alboae Nicolae. 

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.