Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la nașterea sa în Cer.
Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul evenimentelor care...
Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creștinii ortodocși marchează triumful dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al...
BISERICA Parohie: categoria 1 urban – 712 familii Biserica: „Înălţarea Domnului” Lucăceşti, Moineşti Data ridicării: în construcţie Data târnosirii: – Pictura: – Renovarea picturii: – Reparaţii capitale ale bisericii: –
PREOŢI SLUJITORI Preot: Ioan Preotu, născut 7 noiembrie 1956 Studii: Seminarul: Teologic Mănăstirea Neamţ – promoţia 1976 Facultatea: Teologie Bucureşti – promoţia 1981 Studii postuniversitare: – Anul hirotoniei: 1980 pe seama Parohiei Cotumba Anul hirotesiei: sachelar – 1982, iconom stavrofor – 1991 Parohii păstorite: 1980 – 2007: Parohia Cotumba 2007 – prezent: Parohia „Înălţarea Domnului” Moineşti Starea civilă: căsătorit, 2 copii Telefon: 0722527238
Parohia ,,Înălţarea Domnului” este situată în cartierul Lucăceşti din oraşul Moineşti şi a fost înfiinţată în anul 1990, când Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor a sfinţit locul pentru construirea acestei catedrale, care s-a vrut o ctitorie a petroliştilor. În această perioadă de 18 ani, s-a reuşit doar construirea subsolului, unde se oficiază slujbele de duminici şi sărbători, iar din februarie 2007, s-a început construirea propriu-zisă a lăcaşului de cult.
Cartierul Lucăceşti este format din două parohii – Lucăceşti şi Lucăceşti-sat (format din case). Cartierul Lucăceşti la început s-a numit ,,colonie”, deoarece aici s-au stabilit creştini veniţi din mai multe zone ale ţării pentru a lucra în domeniul petrolier – cei mai mulţi dintre locuitori provin din judeţele Buzău şi Prahova.
Parohia are un număr de 698 de familii, din care 128 sunt văduvi. Primul paroh a fost preotul Petru Todeancă, fost protopop al Protoieriei Moineşti, care s-a străduit să formeze o parohie omogenă de buni creştini.
În Februaire 2007, prin transfer, a fost numit de I.P.S. Eftimie al Romanului și Bacăului un nou paroh – Pr. Preotu Ioan, care, ajutat și încurajat de cea mai mare parte din enoriași a pornit la construirea sfintei biserici. Având proporțiile unei catedrale construirea ei a durat mai mulți ani: 2007-2011; apoi în anii următori 2011-2014 s-au executat acoperișul, tencuielile interioare și cele exterioare. Zidăria bisericii este tip sandwich - cărămidă interior-exterior iar la mijloc diafragmă de beton armat. Suprafața bisericii este de 472 m2 având arhitectură moldovenească iar acoperișul păstrează stilul ștefanian.
Menționăm că, la construirea bisericii noastre, o contribuție consistentă au avut-o: domnul Gheorghe Nicolae-Valentin și soția sa Luminița Ionela, domnul Vasile Gherasim, care în demnitatea de parlamentar a mijlocit alocarea unor sume importante de la Secretariatul pentru Culte, și nu în ultimul rând, domnii primari Vasile Ailincăi respectiv Viorel Ilie.
În prezent se lucrează în interiorul bisericii; la etaj și cafas s-a pus gresie, iar în biserică s-a pardosit pe mijloc cu granit, urmând ca pe lateral să se monteze parchet din lemn masiv. Este în lucru catapeteasma, urmând ca în 2015 să se monteze, după care să se execute mobilierul bisericii. De menționat că la propunerea părintelui paroh credincioșii au fost de accord ca să avem și al doilea hram ,,Acoperământul Maicii Domnului”. Chiar dacă lucrările de construire sunt de amploare, nici celelalte activități nu au fost neglijate. Astfel, cu ocazia sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului” s-au organizat pelerinaje la mănăstirea Nicula și la alte mănăstiri din Maramureș, pelerinaje la care iau parte cca. 100-120 de credincioși. Enoriașii parohiei noastre sunt cea mai mare parte în vărstă confruntându-se cu neajunsurile vieții și bătrâneții.