Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
CULTURĂ ŞI MISIUNE
  » Publicaţii
  » Colaborări
  » Conferinţe
  » Centre cultural-misionare
  » Corul Theotokos
  » Pelerinaje
  » Activităţi cu tinerii
 
 
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


21/10/2018

O nouă poartă spre cer în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

16/10/2018

Conferință preoțească în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

15/10/2018

Ajunul serbării Sfintei Cuvioase Parascheva la Roman

mai multe detalii

12/10/2018

Şedinţă tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti – marți, 16 octombrie 2018

mai multe detalii

04/10/2018

Treime de arhierei la căpătâiul unei creștine aflată în suferință la Parohia Balcani-Marginea

mai multe detalii

04/10/2018

Slujba de înmormântare a părintelui Ionuț Rusu

mai multe detalii

01/10/2018

Slujba înmormântării părintelui Ionuț Rusu va avea loc joi, 4 octombrie 2018

mai multe detalii

29/09/2018

Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu! – Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018

mai multe detalii

29/09/2018

Parteneriat Biserică – Școală în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

26/09/2018

Să promovăm valorile definitorii pentru oamenii de pretutindeni și dintotdeauna

mai multe detalii

22/09/2018

Domnul este cu noi, chiar și în ciuda așteptărilor noastre

mai multe detalii

18/09/2018

Patriarhul României îndeamnă la susţinerea familiei tradiţionale, formată din bărbat şi femeie

mai multe detalii

15/09/2018

Înaltpreasfințitul Ioachim a resfințit capela militară „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Moinești

mai multe detalii

14/09/2018

„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne...”

mai multe detalii

13/09/2018

Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”

mai multe detalii

11/09/2018

Cele mai recente decizii ale Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

mai multe detalii

10/09/2018

Mesajul IPS Ioachim la început de an școlar

mai multe detalii

09/09/2018

Arhiepiscopul Ioachim își serbează onomastica

mai multe detalii

07/09/2018

Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

06/09/2018

Eveniment unic în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii
 
 
Protoieria Moineşti » CULTURĂ ŞI MISIUNE » Corul TheotokosCorul Protoieriei Moineşti

Cu binecuvântarea P.S. Ioachim Băcăuanul s-a înfiinţat corala preoţilor din Protoieria Moineşti. Sub conducerea P.C. Preot Ştefan Pârjol, corala va susţine lucrarea de cultură şi misiune a Protoieriei, adăugându-se celorlalte corale şi grupuri psaltice care activează în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

La Concertul de colinde din 12 decembrie 2010, corala Moineşti a primit şi botezul începutului, având prima apariţie publică, dar mai ales  şi-a primit numele, atunci când P.S. Ioachim a anunţat public că lucrarea şi activitatea grupului coral vor sta sub semnul şi ocrotirea Maicii Domnului, primind numele THEOTOKOS, cuvânt grecesc care înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.

ACTIVITĂŢI ŞI CONCERTE SUSŢINUTE

  • Duminică 12 decembrie 2010, PROTOIERIA MOINEŞTI a chemat credincioşii de toate vârstele la un alt fel de rugăciune. Într-o frumoasă colaborare cu PRIMĂRIA  MOINEŞTI, colaborare care a devenit deja o tradiţie, PROTOIERIA, cu binecuvântarea P.S. Ioachim Băcăuanul, a oferit moineştenilor un concert extraordinar de cântări bizantine şi colinde.

Corul “Theotokos al Protopopiatului, corul “Byzantion” din Iaşi, corul Catedralei “Sfântul Nicolae şi Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti împreună cu ansamblul folcloric “Florile din Cucuieţi” şi grupul vocal “Busuiocul” din Stăneşti, au adus bucurie în inimile celor prezenţi.

La eveniment a participat un public larg, reprezentanţi din rândul oficialităţilor şi numeroşi preoţi, care la sfârşit au împărţit daruri tuturor copiilor.

În perioada celor patru posturi de peste an corala a participat la slujba Sfântului Maslu, precedată de un scurt concert în care s-au prezentat lucrări corale cu specific religios şi cultural-patriotic. Manifestările au avut loc în parohiile din Cornet, Leontineşti, Camenca, Băseşti, Cotumba şi Boşoteni.

Ultima prezenţă corală s-a desfăşurat în cadrul Sfintei Liturghi oficiate la parohia Cornet, urmată de o agapă frăţească.

MEMBRII  CORULUI:

Tenori –  pr. Titi Comănescu, pr. Adrian Chelaru, pr. Iulian Neagu
Secund – pr. Dumitru Parfene, pr. Sorin Nicolae Bârzu, pr. Vasile Avasilcăi, pr. Ştefan Sardeni
bariton-bass – pr. Adrian Ţuglea, pr. Victor Matei.
Dirijor – pr. Ştefan Pârjol

Repetiţiile coralei se desfăşoară de obicei în fiecare zi de luni la orele 1700 în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Municipiul Moinesti. Repetiţiile au un caracter deschis şi se adresează tuturor celor iubitori de muzică bizantină şi corală.

Persoană de contact:
pr. Ştefan Pârjol
telefon 0744-426.197

Lăudaţi-L pe El în chimvale bine-răsunătoare, lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare. Toate suflarea să laude pe Domnul.

Mai presus de orice să ne punem  de acord că sunetul are însuşirea de a primi harul influenţelor cereşti căci, considerându-i pe Pitagora şi pe Platon, cerul întreg este o alcătuire armonioasă , în fapt, guvernează toate cele câte sunt prin sunete şi prin mişcări armonioase.

Cântarea omenească are mai multă putere decât sunetul instrumentelor deoarece, izvorând din creaţia duhului, dintr-o nevoie imperioasă a imaginaţiei şi a inimii, combinându-se cu aerul agitat sau potolit şi pătrunzând astfel în spaţiul aerian al ascultătorului, duhul face legătura dintre suflet şi trup, ducând cu sine pătimirea şi trăirea celui care cântă.  Prin pasiunea lui trezeşte pasiune în cel ce ascultă, stârneşte imaginaţia prin imaginaţie, duhul prin duh, mişcă inima şi pătrunde până în străfundurile gândirii şi, în felul acesta, puţin câte puţin, se insinuează şi se schimbă felul de a fi.

Iată din ce cauză armonia muzicală are o atât de mare putere în a stârni pasiuni, nu numai pe cale naturală dar şi artificială, iar acest lucru se face prin glasul ce însufleţeşte minţile şi trupurile.

De vreme ce omul este lucrarea lui Dumnezeu, cea mai frumoasă şi desăvârşită, alcătuită după chipul şi asemănarea Lui, o întruchipare în mic a lumii şi a universului întreg, numit din această cauză şi microcosmos sau lume mică, prin urmare, reprezintă alcătuirea cea mai completă şi armonioasă din cate se cunoaste.

Prin cântec ne dorim să aducem pe om cât mai aproape de armonia cerească şi pentru ca prin ea să devină şi el cât mai ceresc. Nu există mijloc mai puternic pentru alungarea duhurilor rele ca armonia muzicală căci, fiind acestea (duhurile) decăzute din armonia cerească, nu pot suferi nici o armonie adevărată divină. Iată de ce, având multe temeiuri, profeţii şi patriarhii din vechime, cunoscând marile mistere ale armoniei, au introdus în slujbele bisericeşti cântecul şi armonia.

În minunata perioadă a postului închinat Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos din anul mântuiri 2011, corala Theotokos a Protoieriei Moineşti a desfăşurat o amplă activitate de promovare a cântecului coral duhovnicesc, alături de slujbe în sobor în cadrul Sfântului Maslu.

Periplul colindelor a cuprins o zonă largă din partea cea mai îndepărtată a protoieriei, parohiile Cotumba şi Camenca, până la parohiile de pe valea Tazlăului: Băseşti, Româneşti, Ardeoani, Boşoteni şi în final Solonţ, Cornet şi Leontineşti.

După săvârşirea în sobor a tainei Sf. Maslu, corala a susţinut în fiecare parohie un mini-concert de colinde aducând şi pe această cale laudă lui Dumnezeu, şi bucurie în sufletele credincioşilor.
 
 

Activităţi ale Coralei Theotokos în perioada Postului Mare
(martie-aprilie 2012)

"...am nevoie de cineva să mă descopere să mă înţeleagă,
să mă întregească şi întărească cât mai deplin;
nu-mi ajunge să mă descopăr numai eu; sau nu mă pot
descoperi deplin fără să-mi fiu descoperit
cu dragoste şi de altul în cele bune,
dar şi în cele în care trebuie să devin şi mai bun.
"
pr. Dumitru Stăniloae

Continuând frumoasa tradiţie de până acum, corala Protoieriei Moineşti, şi în anul  omagial al Sf. Maslu şi al îngrijirii bolnavilor 2012, a desfăşurat o amplă activitate pe toată perioada Postului Mare sub denumirea "Frescă muzicală despre patimile şi Învierea Domnului".

În parohiile în care activează ca preoţi slujitori membrii coralei Theotokos, s-au organizat întâlniri cu caracter pastoral-misionar având în centru tocmai tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Sfântul Maslu. După săvârşirea Tainei Sf. Maslu preoţii membri ai coralei moineştene au împărtăşit credincioşilor din bucuria, pioşenia şi înălţimea duhovnicească a acordurilor muzicale bisericeşti specifice perioadei Postului Mare precum şi cuvinte de învăţătură.

De remarcat că în parohia Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil din satul Prohozeşti, slujba şi buchetul de cântări au fost urmate de o agapă frăţească prin bunăvoinţa părintelui paroh pr. Iulian Neagu şi a enoriaşilor deosebit de ospitalieri şi binevoitori. La săvârşirea Sf. Maslu în această parohie a participat un număr de 14 preoţi slujitori conduşi de pr. ic. stavrofor Petru Moraru de la parohia Sf. Gheorghe – Moineşti, la această acţiune fiind prezenţi şi copii de la şcoala primară din localitate, alături de cadrele didactice. La parohia Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din satul Leontineşti, în cadrul slujbei, copiii de la şcoala primară şi grădiniţă au primit Sfânta Împărtăşanie iar la parohia Sf. Dimitrie Izvorâtorul de mir din Băseşti răspunsurile la strană au fost date de către copiii prezenţi, şi aici, în număr mare, la biserică.

În toate parohiile vizitate (Parohia Cotumba, Parohia Camenca, Parohia Boşoteni, Parohia Solonţ, Parohia Băseşti, Parohia Leontineşti, Parohia Prohozeşti, Parohia Româneşti)  întâlnirile, slujbele şi discuţiile purtate au avut un caracter misionar duhovnicesc aparte şi au ajuns să fie considerate deja bucurie din dăruire şi popasuri duhovniceşti, cu tradiţie de acum, în timpul celor patru posturi de peste an.

Preot Ştefan Pârjol

 
 
 
   
©2010 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si promovare site - SANNET.