Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
CULTURĂ ŞI MISIUNE
  » Publicaţii
  » Colaborări
  » Conferinţe
  » Centre cultural-misionare
  » Corul Theotokos
  » Pelerinaje
  » Activităţi cu tinerii
 
 
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


08/12/2018

Concert de excepție la Moinești

mai multe detalii

04/12/2018

Manifestări cultural-religioase de Centenar în parohia Berești Tazlău

mai multe detalii

03/12/2018

Ziua Națională a României serbată în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

30/11/2018

Concert de Colinde la Moinești

mai multe detalii

29/11/2018

Slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României la Moinești

mai multe detalii

26/11/2018

Împreună ridicăm Catedrala Națională!

mai multe detalii

25/11/2018

Patriarhul Ecumenic a prezidat prima Liturghie oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului

mai multe detalii

25/11/2018

Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

mai multe detalii

24/11/2018

Bine ați venit în România! – Mesajul Patriarhului Daniel la primirea delegațiilor din străinătate

mai multe detalii

18/11/2018

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2018

mai multe detalii

15/11/2018

Reîncep serile de rugăciune la Metocul Chiriarhal din Valea Budului

mai multe detalii

11/11/2018

Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” derulat la Parohia Sf. Ștefan din Comănești

mai multe detalii

10/11/2018

Aproapele, pedagogul mântuirii mele

mai multe detalii

04/11/2018

A fi sau a nu fi

mai multe detalii

04/11/2018

Iubirea milostivă, cale spre veșnicie

mai multe detalii

03/11/2018

La Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba Parastasului pentru fostul chiriarh IPS Eftimie Luca

mai multe detalii

31/10/2018

Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

mai multe detalii

28/10/2018

Atingerea vindecătoare a sfințeniei*

mai multe detalii

28/10/2018

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la hramul Catedralei Patriarhale

mai multe detalii

26/10/2018

Activitățile privind tematica anului 2018 în Patriarhia Română au fost prezentate Sfântului Sinod în ședință solemnă

mai multe detalii
 
 
Protoieria Moineşti » CULTURĂ ŞI MISIUNE » Conferinţe

------------------------------------------------------------------------------------

2012
------------------------------------------------------------------------------------

A. Conferinte preotesti

» Marti 14 mai: Sedinta preotilor din Protopopiatul Moinesti

» Marti 13 martie: Conferinţă Pastorală trimestrială

» Luni 17 ianuarie: Sinaxa preoţilor din Protoieria Moineşti 2012

B. Conferinte, concerte si seri duhovnicesti

» Serile duhovnicesti "Trepte spre Înviere" - ediţia a II-a

Şi în acest an, cu binecuvântarea PS. Ioachim Băcăuanul, a continuat seria convorbirilor duhovniceşti aflate la a doua ediţie şi organizate de către Protoieria Moineşti în colaborare cu Primăria Municipiului şi Liceul Teoretic "Spiru Haret". 

Conferinţele, care se vor desfăşura începând cu orele 1630 în Sala Mare a Primăriei, „se constituie într-un triptic ascetic”, un „dialog duhovnicesc deschis”, şi vor respecta următorul program:

1.
Duminică 18 Martie, invitat PS. Dr. Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului - „În Iisus Hristos suferinţa nu dezumanizează, ci transfigurează”.

2.
Duminică 25 Martie, invitat pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna” din Sibiu.

3.
Luni 26 Martie, invitat pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, profesor la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae” din Iaşi.


------------------------------------------------------------------------------------

2011
------------------------------------------------------------------------------------

A. Conferinte preotesti


» 06 octombrie 2011, la biserica Sfântul Nicolae din municipiul Moineşti, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a venit în mijlocul preoţilor din Protoieria Moineşti pentru a comunica noi hotărâri sinodale şi decizii eparhiale de mare interes, dar mai ales pentru a ridica nivelul unei întâlniri sau şedinţe administrative la cel al unei întâlniri şi meditaţii duhovniceşti.
Tema meditaţiei, prefaţată de prologul Evangheliei după Sfântul Apostol Ioan,  a fost puterea Cuvântului şi, derivând din aceasta, mandatul şi lucrarea preoţească a propovăduirii Cuvântului. „De ce nu se măsoară puterea cuvântului? Cum cuantificăm cuvântul care distruge sau care zideşte, care transfigurează sau care desfigurează?” Iată întrebări prin al căror răspuns Preasfinţia Sa a readus atenţia tuturor spre lucrările cele duhovniceşti, îndemnându-ne “să declanşăm Rusaliile în fiecare zi”  şi invitându-I părinteşte pe toţi: “Să fiţi cât mai receptivi şi cât mai uniţi”.
După ce a prezentat cele două mari evenimente care vor avea loc în Biserica noastră, pe de o parte canonizarea a încă doi sfinţi, Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, a căror proclamare solemnă va avea loc în curând, iar pe de altă parte organizarea zilelor Melchisedec la Roman, manifestare solemnă de mare amploare prin care se doreşte reafirmarea valorii marelui ierarh, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a readus discuţia la aspectele mai practice, dar de egală importanţă, ale vieţii bisericeşti. Amintind despre construirea noului sediu al Protoieriei Moineşti, „o construcţie vastă […] care să fie vrednică de demnitatea preoţilor şi credincioşilor de la Moineşti”, Preasfinţia Sa a evidenţiat pe părintele protopop Mareş Costel, arătând preoţilor: “aveţi un protopop vrednic, dinamic şi care ştie să lucreze cu râvnă!”. Detaliile privitoare la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, concertul caritabil de Crăciun (având ca invitat pe maestrul Gheorghe Zamfir şi planificat a se desfăşura la Moineşti), aspectele legate de manifestările de la Slănic dar şi alte detalii, au constituit momentul final al discursului Preasfinţitului Ioachim care a dat cuvântul părintelui consilier administrativ P.C. sale pr. ic. stavr. Dan Alexandru ANTOCE şi domnului consilier economic Gheorghe PRICOPI, care au continuat prezentarea aspectelor de ordin administrativ.

» 13 septembrie 2011 - ”Familia preotului model pentru familia creştină
Persuasiv, elevat şi documentat”, aşa a descris Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul conferinţa ”Provocări actuale ale familiei” prezentată de
părintele Ioan Cristinel Teşu, profesor universitar doctor la disciplina Spiritualitatea Ortodoxă: Ascetica şi Mistica în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Susţinut de statistici şi de ultimele cercetări în domeniul sociologic, psihologic şi psihanalitic, părintele profesor de la Iaşi a prezentat pericolele ce pândesc familia în general şi familia creştină în mod special, în contextul societăţii contemporane în care conceptul de familie, aşa cum o cunoaştem noi în sens tradiţional, pare a fi murit.De duminică până marţi, 13 septembrie, peste 70 de familii de preoţi au avut ocazia să dezbată într-un cadru deosebit teme legate de familia creştină. La finalul întîlnirii, Preasfinţitul Părinte Episcop a evidenţiat încă o dată importanţa şi semnificaţia profundă a acestui subiect, a binecuvântat preoţii prezenţi împreună cu familiile lor şi a invitat pe toţi la promovarea şi afirmarea rolului familiei creştine în societate.

» 05 septembrie 2011 - Conferinţă preoţească la Slănic Moldova
Nu preoţii singuri, ci împreună cu familiile lor, nu doar preoţii unei anume protoierii, ci preoţii din toată eparhia, s-au întâlnit la Slănic-Moldova pentru a participa la conferinţe preoţeşti pastoral-misionare organizate cu binecuvântarea Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.
Este anul familiei, al celor două taine care descind din familie, al Botezului şi Cununiei. Al Sfântului Botez, pentru că botezul ne introduce în Biserică, şi al Sfintei Cununii, pentru că prin cununie se continuă viaţa în Biserică. Aceasta ca scop aducerea de copii pe lume, botezul, educaţia şi creşterea lor”, a explicat Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul în cuvântul de deschidere, ţinut în faţa celor 100 de familii de preoţi prezente.
Invitat şi oaspete de seamă a fost pr. prof. Univ. Dr. Nicoale Achimescu, profesor de Istoria şi filosofia religiilor în cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă  „Patriarhul Justinian”, care a vorbit despre ”Familia preotului - model de comuniune într-o societate tot mai individualistă”.

» 02 septembrie 2011, „Seria conferintelor preotesti la Slanic Moldova”.
În perioada 5–26 septembrie, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului organizează anul acesta, proclamat de către Patriarhia Română ca „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”, seria conferinţelor preoţeşti „Familia preotului model pentru familia creştină”.
Noutatea şi aspectul neaşteptat al evenimentului stau în aceea că anuul acesta seria conferinţelor transpune în practică,  într-o manieră inedită, partea teoretică a manifestărilor. Mai concret, conferinţele nu se vor ţine separat, în fiecare protoierie, ci se vor desfăşura într-o locaţie comună, aspectul cel mai important fiiind însă acela că vor participa toţi preoţii, din toate cele 6 (şase) protoierii, împreună cu familiile lor.
Astfel aproximativ 500 de preoţi, împreună cu familiile lor, vor avea nu doar ocazia să se cunoască mai bine ci şi să mărturisească şi să promoveze învăţătura de credinţă ortodoxă despre cele două Sfinte Taine, să afirme rolul familiei creştine, din punct de vedere religios, spiritual, cultural şi social.

» Marti 7 iunie 2011 - „Practici neortodoxe privind savârsirea Tainei Sfintei Cununii”. Din partea Centrului Eparhial a fost delegat P.C. Preot Eugen Ciuche, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic si misionar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, iar tema a fost prezentata de P.C. Preot Adrian Tuglea de la Parohia Cotumba.

» Marti 22 martie 2011, - „Practici neortodoxe privind savârsirea Botezului”. Lucrarile sedintei au fost conduse de P.C. Preot Dragos Munteanu, inspector pe probleme de patrimoniu si constructii al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, în calitate de delegat al Centrului Eparhial. Preacucernicia sa a transmis arhieresti binecuvântari din partea ierarhilor nostri dupa care a dat cuvântul parintelui Iustin Alexandrescu, de la Parohia Darmanesti, cel care a pregatit si prezentat referatul pe marginea temei anuntate.

» Luni 17 ianuarie 2011 a avut loc la biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Moinesti, prima sinaxa a preotilor, staretilor, staretelor, monahilor si monahiilor din cadrul Protopopiatului Moinesti. Sfânta Liturghie a fost oficiata de P.S. Ioachim Bacauanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, înconjurat de un sobor de 110 preoti si diaconi, care s-au împartasit din acelasi sfânt potir.

» 22.09.2010, �Locul si importanta crezului ortodox �n cultul divin�. Programul zilei a debutat cu primirea oficiala �n mijlocul preotilor din Protopopiatul Moinesti a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului dupa care a fost oficiata slujba Te Deumului de catre pr. Popa Grigore de la Parohia Zemes, pr. Prepelita Daniel de la Parohia Boistea II si pr. Nistor Dragos de la Parohia Sf. Gheorghe � Moinesti. Prima parte a conferintei a constat �n sustinerea unei meditatii de catre P.S. Episcop Ioachim Bacauanul pe tema �Nuntii Fiului de �mparat� din Evanghelia Duminicii a XIV-a dupa Rusalii (Matei 22, 1-14) si a Anului Nou bisericesc, la al carui �nceput ne aflam.

B. Conferinte, concerte si seri duhovnicesti

» Concert de colinde Hristos se naste, Slaviti-L! - 12 decembrie 2010 corul �Theotokos� al Protopopiatului corul �Byzantion� din Iasi, corul Catedralei �Sf�ntul Nicolae si Nasterea Maicii Domnului� din Moinesti ansamblul folcloric �Florile din Cucuieti� grupul vocal �Busuiocul� din Stanesti. Bucuria sarbatorii din 12 decembrie 2010, a fost amplificata de prezenta si binecuv�ntarea P.S. Ioachim Bacauanul, iar darurile pregatite si �mpartie tuturor copiilor cu aceasta ocazie de catre parohiile �Sf. Gheorghe� si �Sf. Nicolae� � Moinesti, Ardeoani, Stanesti si Poduri au completat imaginea icoanei din Betleem, unde ��ngerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc�.

» Serile duhovnicesti "Trepte spre �nviere"

     1. "Postul-exercitiu de tinerete �n Hristos", conferinta sustinuta miercuri, 16 martie 2011, de catre Preot Conf. Dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu, �n prezenta primarului Viorel Ilie, a parintelui protopop Costel Mares si a numerosi preoti si credinciosi.
     2. "Postul, pridvorul �nt�lnirii noastre cu Dumnezeu" conferinta sustinuta marti, 29 martie 2011, de pr. lector Vasile Gavrila, de la Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti.
     3. "Viata duhovniceasca, �ntre chip si asemanare". Sub egida acestui titlu s-a desfasurat la Moinesti ultima �nt�lnire din cadrul Serilor duhovnicesti "Trepte spre �nviere". Conferinta care a �ncheiat triada �nt�lnirilor de suflet a fost sustinuta duminica, 3 aprilie 2011, de catre Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, �n prezenta primarului Viorel Ilie, a preotilor din Protopopiatul Moinesti, a autoritatilor locale si a numerosi credinciosi.
 
 
   
©2010 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si promovare site - SANNET.