Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


22/09/2018

Domnul este cu noi, chiar și în ciuda așteptărilor noastre

mai multe detalii

18/09/2018

Patriarhul României îndeamnă la susţinerea familiei tradiţionale, formată din bărbat şi femeie

mai multe detalii

15/09/2018

Înaltpreasfințitul Ioachim a resfințit capela militară „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Moinești

mai multe detalii

14/09/2018

„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne...”

mai multe detalii

13/09/2018

Cea de a VI-a ediție a „Zilelor cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”

mai multe detalii

11/09/2018

Cele mai recente decizii ale Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

mai multe detalii

10/09/2018

Mesajul IPS Ioachim la început de an școlar

mai multe detalii

09/09/2018

Arhiepiscopul Ioachim își serbează onomastica

mai multe detalii

07/09/2018

Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

06/09/2018

Eveniment unic în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

04/09/2018

Şcoala de Vară TINERII ŞI CALEA SPRE SFINŢENIE la Parohia Dărmăneşti

mai multe detalii

01/09/2018

Şcoală de Vară în Parohia „Sfinții Voievozi” Lucăcești

mai multe detalii

01/09/2018

Răscumpărați vremea - Cuvânt la 1 Septembrie, Începutul anului bisericesc

mai multe detalii

31/08/2018

Școala de Vară „Școala din tinda Bisericii” în parohia Goioasa

mai multe detalii

30/08/2018

Școala de Vară ,,Bucuria copilăriei în sânul ortodoxiei’’ ediția a-III-a la Parohia Poiana II

mai multe detalii

30/08/2018

„O rază de soare în suflet de copil” – Școala de Vară de la Cotumba

mai multe detalii

30/08/2018

Şcoală de Vară în satul Turluianu din comuna Bereşti-Tazlău

mai multe detalii

30/08/2018

Școala de Vară „Credință, talent, recunoștință” la Parohia Agăş

mai multe detalii

27/08/2018

Şcoala de Vară „Vestitorii Ortodoxiei la poalele Nemirei” la Parohia Boiştea II - Dărmăneşti

mai multe detalii

24/08/2018

S-a sfinţit locul viitorului Aşezământ Social-Filantropic din Bereşti Tazlău

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 ||» Sfinte odoare aduse spre cinstire la Moinești

Racla cu Sfintele Moaște și icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală, au ajuns și în cercul pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș, și cu prilejul ”Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”.


Sâmbătă, 16 septembrie, în prima parte a zilei s-a săvârșit Utrenia, Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni, cu prilejul noului an școlar ce tocmai a început, și li s-au oferit tuturor copiilor prezenți daruri de rechizite și dulciuri, pregătite de Protoieria Moinești.


În cea de a doua parte azilei, credincioșii din Moinești și nu numai, au fost prezenți la conferința “Mărturisindu-i pe Mărturisitori” susținută de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric, tema fiind aleasă și în contextul „Anului Comemorativ Justinian Patriarhul Și Al Apărătorilor Ortodoxiei În Timpul Comunismului, în Patriarhia Română”.


În cadrul evenimentului cultural de excepție, s-a desfășurat și programul ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, unde, copiii de nota 10, de pe cuprinsul cercului pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, în număr de 64 de elevi, dar și doi olimpici, Dârlău Andrei, Școala ”Ștefan cel Mare” Zemeș, premiul I la Concursul Național de Matemeatică de la Cluj-Napoca, și Hîrlea Tudor, absolvent al Liceului ”Spiru Haret” Moinești, mențiune la Olimpiada Națională de Chimie, au fost premiați, fiindu-le oferite medalii şi diplome de excelență, precum şi recompense financiare. Tot în cadrul serii, și directorilor unităților de învățământ de la care provin copiii laureați, li s-a apreciat munca printr-o diplomă de excelență.


A doua zi, duminică 17 septembrie, la sfânta și dumnezeiască liturghie săvârșită în sobor sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, răspunsurile la strană au fost date de Grupul vocal Filomelos din Onești.


În cuvântul de învățătură, părintele protoiereu a explicat de ce se desfășoară ”Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” în această perioadă. ”În luna septembrie este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, care este  de fapt și ocrotitoarea întregului ținut al Protopopiatului Moinești, având bucuria și posibilitatea de a o cinsti prin icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală. Tot în această lună, copiii încep un nou an școlar, iar cu acest prilej desfășurăm un proiect eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, prin care oferim sprijin financiar copiilor proveniți din familii nevoiașe, în vederea prevenirii abandonului școlar, și premiem toți copiii de nota 10.


Apoi părintele protopop, profitând de faptul că actorul Dan Puric se afla de față, l-a invitat să vorbească celor prezenți despre urmarea lui Hristos, despre asumarea crucii.


”Teofan Zăvorâtul a făcut o remarcă excepțională, spunând că există cruci exterioare, cruci interioare și cruci de har. La crucea exterioară sunt toate suferințele și necazurile pe care le avem, pe care ca oameni în viața aceasta nu putem să le depărtăm de la noi. Această cruce exterioară ne face să vedem și să simțim că suntem călători pe pământul acesta. Crucea interioară este atunci când omul se luptă cu prorpia lui patimă, cu invidia, cu lăcomia, cu mândria, iar el trebuie să le crucifice pe toate ca să fie un om liber. Și a treia, cea mai frumoasă, pe care o ating sfinții, este cea de har. Ce înseamnă această cruce? Să te lași total în voia lui Dumnezeu. Exemplul concret este chiar cel al lui Hristos, care în gradina Ghetsimani, în rugăciunea către Tatăl ceresc a acceptat omenește paharul suferinței. Întreaga istorie a poporului roman este un drum pe Golgotă. Noi avem suferințe, suferințe, suferințe.Dar Golgota aceasta are un sens, cel al mântuirii.

Marii sfinți martiri, din închisorile comuniste de la noi, nu luau crucea ca pe o strânsoare, ci ca pe o eliberare. Luau suferința din închisoare ca pe o apropiere de Dumnezeu.”  actorul Dan Puric


 

(Cristian Balaban)


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.