Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


20/02/2018

Părintele Arsenie Filantropul s-a născut în cer*

mai multe detalii

20/02/2018

Mii de oameni la înmormântarea părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș

mai multe detalii

18/02/2018

Începe postul

mai multe detalii

16/02/2018

Proiectul ,,CARTEA UNESTE INIMI” derulat de Parohia Asău

mai multe detalii

05/02/2018

Proiectul educațional-filantropic „Gândim, trăim și simțim românește” derulat în Parohia Poduri a ajuns la final

mai multe detalii

24/01/2018

Unirea cea Mică a Principatelor Române sărbătorită în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

22/01/2018

Proiect cultural-filantropic „Străbunii noștri au făcut Unirea”

mai multe detalii

09/01/2018

Ședința Consiliului Duhovnicesc în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

05/01/2018

Teofanie

mai multe detalii

04/01/2018

Trei ani de la întronizarea IPS Părinte Ioachim în demnitatea de Arhiepiscop

mai multe detalii

31/12/2017

Urare Poporului român și Ortodoxiei românești

mai multe detalii

28/12/2017

Bucuria colindelor împletită cu bucuria de a dărui de Crăciun în Parohia Valea Șoșii

mai multe detalii

28/12/2017

BUCURIE ȘI FILANTROPIE ÎN PAROHIA STĂNEȘTI DE NAȘTEREA DOMNULUI

mai multe detalii

26/12/2017

Programul Social Eparhial „Fii dar din Darul Lui Dumnezeu” derulat între parohiile Sfinții Apostoli Moinești și Poduri

mai multe detalii

24/12/2017

Bucuria copiilor în Ajun de Crăciun la Parohia Turluianu

mai multe detalii

24/12/2017

Nașterea Domnului, centrul lumii și al timpului

mai multe detalii

22/12/2017

Bucurie și Speranță în preajma Praznicului Naşterii Domnului

mai multe detalii

21/12/2017

Regal muzical la Comăneşti

mai multe detalii

19/12/2017

Bucurie duhovnicească în Parohia Prohozești II

mai multe detalii

19/12/2017

Prin colind suferința alinând

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 ||» Sfinte odoare aduse spre cinstire la Moinești

Racla cu Sfintele Moaște și icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală, au ajuns și în cercul pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș, și cu prilejul ”Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”.


Sâmbătă, 16 septembrie, în prima parte a zilei s-a săvârșit Utrenia, Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni, cu prilejul noului an școlar ce tocmai a început, și li s-au oferit tuturor copiilor prezenți daruri de rechizite și dulciuri, pregătite de Protoieria Moinești.


În cea de a doua parte azilei, credincioșii din Moinești și nu numai, au fost prezenți la conferința “Mărturisindu-i pe Mărturisitori” susținută de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric, tema fiind aleasă și în contextul „Anului Comemorativ Justinian Patriarhul Și Al Apărătorilor Ortodoxiei În Timpul Comunismului, în Patriarhia Română”.


În cadrul evenimentului cultural de excepție, s-a desfășurat și programul ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, unde, copiii de nota 10, de pe cuprinsul cercului pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, în număr de 64 de elevi, dar și doi olimpici, Dârlău Andrei, Școala ”Ștefan cel Mare” Zemeș, premiul I la Concursul Național de Matemeatică de la Cluj-Napoca, și Hîrlea Tudor, absolvent al Liceului ”Spiru Haret” Moinești, mențiune la Olimpiada Națională de Chimie, au fost premiați, fiindu-le oferite medalii şi diplome de excelență, precum şi recompense financiare. Tot în cadrul serii, și directorilor unităților de învățământ de la care provin copiii laureați, li s-a apreciat munca printr-o diplomă de excelență.


A doua zi, duminică 17 septembrie, la sfânta și dumnezeiască liturghie săvârșită în sobor sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, răspunsurile la strană au fost date de Grupul vocal Filomelos din Onești.


În cuvântul de învățătură, părintele protoiereu a explicat de ce se desfășoară ”Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” în această perioadă. ”În luna septembrie este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, care este  de fapt și ocrotitoarea întregului ținut al Protopopiatului Moinești, având bucuria și posibilitatea de a o cinsti prin icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală. Tot în această lună, copiii încep un nou an școlar, iar cu acest prilej desfășurăm un proiect eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, prin care oferim sprijin financiar copiilor proveniți din familii nevoiașe, în vederea prevenirii abandonului școlar, și premiem toți copiii de nota 10.


Apoi părintele protopop, profitând de faptul că actorul Dan Puric se afla de față, l-a invitat să vorbească celor prezenți despre urmarea lui Hristos, despre asumarea crucii.


”Teofan Zăvorâtul a făcut o remarcă excepțională, spunând că există cruci exterioare, cruci interioare și cruci de har. La crucea exterioară sunt toate suferințele și necazurile pe care le avem, pe care ca oameni în viața aceasta nu putem să le depărtăm de la noi. Această cruce exterioară ne face să vedem și să simțim că suntem călători pe pământul acesta. Crucea interioară este atunci când omul se luptă cu prorpia lui patimă, cu invidia, cu lăcomia, cu mândria, iar el trebuie să le crucifice pe toate ca să fie un om liber. Și a treia, cea mai frumoasă, pe care o ating sfinții, este cea de har. Ce înseamnă această cruce? Să te lași total în voia lui Dumnezeu. Exemplul concret este chiar cel al lui Hristos, care în gradina Ghetsimani, în rugăciunea către Tatăl ceresc a acceptat omenește paharul suferinței. Întreaga istorie a poporului roman este un drum pe Golgotă. Noi avem suferințe, suferințe, suferințe.Dar Golgota aceasta are un sens, cel al mântuirii.

Marii sfinți martiri, din închisorile comuniste de la noi, nu luau crucea ca pe o strânsoare, ci ca pe o eliberare. Luau suferința din închisoare ca pe o apropiere de Dumnezeu.”  actorul Dan Puric


 

(Cristian Balaban)


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.