Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


05/11/2017

A fi sau a nu fi

mai multe detalii

30/10/2017

Cursuri de asimilare pentru cântăreți bisericești

mai multe detalii

27/10/2017

Act Solemn Comemorativ al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române

mai multe detalii

23/10/2017

Zile de bucurie duhovnicească și binecuvântare, în Parohia Goioasa

mai multe detalii

18/10/2017

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti – miercuri, 18 octombrie 2017

mai multe detalii

13/10/2017

Imn-acatist închinat Sfintei Cuvioase Parascheva

mai multe detalii

12/10/2017

Slujire arhierească în Parohia Balcani Marginea

mai multe detalii

06/10/2017

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod. Trei sfinți au fost adăugați în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

mai multe detalii

26/09/2017

Apel umanitar

mai multe detalii

25/09/2017

Seară sublimă la Comănești

mai multe detalii

18/09/2017

Finalul ”Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”

mai multe detalii

17/09/2017

Sfinte odoare aduse spre cinstire la Moinești

mai multe detalii

16/09/2017

Seară culturală la Moinești

mai multe detalii

15/09/2017

Clipe culturale și de înduhovnicire pentru credincioșii Comunei Poduri

mai multe detalii

13/09/2017

Comunitatea din Dărmănești sub ocrotirea Maicii Domnului și a sfinților lui Dumnezeu

mai multe detalii

12/09/2017

Seria evenimentelor cultural-duhovnicești din Protopopiatul Moinești continuă

mai multe detalii

10/09/2017

Zile de binecuvântare pentru credincioșii din Berești-Tazlău, Balcani și Măgirești

mai multe detalii

10/09/2017

Eveniment cultural de excepție la Măgirești

mai multe detalii

07/09/2017

Actorul Dorel Vișan participă la Zilele Cultural-Duhovnicești ale Protopopiatului Moinești

mai multe detalii

06/09/2017

Program „Zilele cultural-duhovniceşti ale Protopopiatului Moineşti”

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 ||» Sfinte odoare aduse spre cinstire la Moinești

Racla cu Sfintele Moaște și icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală, au ajuns și în cercul pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și la inițiativa părintelui protopop Costel Mareș, și cu prilejul ”Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”.


Sâmbătă, 16 septembrie, în prima parte a zilei s-a săvârșit Utrenia, Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni, cu prilejul noului an școlar ce tocmai a început, și li s-au oferit tuturor copiilor prezenți daruri de rechizite și dulciuri, pregătite de Protoieria Moinești.


În cea de a doua parte azilei, credincioșii din Moinești și nu numai, au fost prezenți la conferința “Mărturisindu-i pe Mărturisitori” susținută de actorul, regizorul și publicistul Dan Puric, tema fiind aleasă și în contextul „Anului Comemorativ Justinian Patriarhul Și Al Apărătorilor Ortodoxiei În Timpul Comunismului, în Patriarhia Română”.


În cadrul evenimentului cultural de excepție, s-a desfășurat și programul ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, unde, copiii de nota 10, de pe cuprinsul cercului pastoral ”Episcop Dionisie Climescu” Moinești, în număr de 64 de elevi, dar și doi olimpici, Dârlău Andrei, Școala ”Ștefan cel Mare” Zemeș, premiul I la Concursul Național de Matemeatică de la Cluj-Napoca, și Hîrlea Tudor, absolvent al Liceului ”Spiru Haret” Moinești, mențiune la Olimpiada Națională de Chimie, au fost premiați, fiindu-le oferite medalii şi diplome de excelență, precum şi recompense financiare. Tot în cadrul serii, și directorilor unităților de învățământ de la care provin copiii laureați, li s-a apreciat munca printr-o diplomă de excelență.


A doua zi, duminică 17 septembrie, la sfânta și dumnezeiască liturghie săvârșită în sobor sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, răspunsurile la strană au fost date de Grupul vocal Filomelos din Onești.


În cuvântul de învățătură, părintele protoiereu a explicat de ce se desfășoară ”Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” în această perioadă. ”În luna septembrie este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, care este  de fapt și ocrotitoarea întregului ținut al Protopopiatului Moinești, având bucuria și posibilitatea de a o cinsti prin icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Catedrala Arhiepiscopală. Tot în această lună, copiii încep un nou an școlar, iar cu acest prilej desfășurăm un proiect eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat cu binecuvântarea și sub coordonarea Înalpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, prin care oferim sprijin financiar copiilor proveniți din familii nevoiașe, în vederea prevenirii abandonului școlar, și premiem toți copiii de nota 10.


Apoi părintele protopop, profitând de faptul că actorul Dan Puric se afla de față, l-a invitat să vorbească celor prezenți despre urmarea lui Hristos, despre asumarea crucii.


”Teofan Zăvorâtul a făcut o remarcă excepțională, spunând că există cruci exterioare, cruci interioare și cruci de har. La crucea exterioară sunt toate suferințele și necazurile pe care le avem, pe care ca oameni în viața aceasta nu putem să le depărtăm de la noi. Această cruce exterioară ne face să vedem și să simțim că suntem călători pe pământul acesta. Crucea interioară este atunci când omul se luptă cu prorpia lui patimă, cu invidia, cu lăcomia, cu mândria, iar el trebuie să le crucifice pe toate ca să fie un om liber. Și a treia, cea mai frumoasă, pe care o ating sfinții, este cea de har. Ce înseamnă această cruce? Să te lași total în voia lui Dumnezeu. Exemplul concret este chiar cel al lui Hristos, care în gradina Ghetsimani, în rugăciunea către Tatăl ceresc a acceptat omenește paharul suferinței. Întreaga istorie a poporului roman este un drum pe Golgotă. Noi avem suferințe, suferințe, suferințe.Dar Golgota aceasta are un sens, cel al mântuirii.

Marii sfinți martiri, din închisorile comuniste de la noi, nu luau crucea ca pe o strânsoare, ci ca pe o eliberare. Luau suferința din închisoare ca pe o apropiere de Dumnezeu.”  actorul Dan Puric


 

(Cristian Balaban)


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.