Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Proiectul Parohiei Valea Șoşii din Protopopiatul Moineşti a obţinut premiul I la faza eparhială a Concursului Patriarhiei Române

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Centrul Eparhial de la Roman a avut loc în data de 24 aprilie 2018 jurizarea proiectelor înscrise în concursul național cultural-artistic: Unirea - Libertate şi unitate, organizat prin Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și derulat în toate eparhiile Patriarhiei Române în perioada 25 decembrie 2017 - 30 martie 2018. Comisia a fost formată din pr. Valentin Băltoi, consilier eparhial, doamna Mioara Ignat, Inspector eparhial cultural, pr. Adrian Alexandrescu, Inspector pentru Disciplina Religie și doamna Mihaela Băltoi, profesor de limba și literatura română.


În cadrul concursului național, fiecare grupă de cateheză de la nivelul parohiilor implicate a avut sarcina de a alcătui un portofoliu care să conțină o lucrare cu caracter teoretic (din secțiunea literară): o poezie, un eseu, o compunere; despre unitatea credinței, unitatea de neam în societatea contemporană, o foaie parohială, buletin parohial, articol de ziar pe tema concursului, o scrisoare către Dumnezeu sau o rugăciune către Dumnezeu şi una cu caracter practic (din secțiunea artistică sau multimedia): o icoană a unui praznic Împărătesc, a unui sfânt, festival de jocuri tradiționale, festival de muzică patriotică sau religioasă, prezentări PowerPoint despre: anul 1918 - Anul Marii Uniri, libertate şi responsabilitate sau un film despre Marea Unire, dar şi evenimente cu accent filantropic.


Pentru județul Bacău, pe primele 3 locuri au fost desemnate parohiile următoare:

Premiul IParohia „Valea Șoșii”, Protopopiatul Moinești, coordonatori: preot Ovidiu Hereș și prof. de religie Elena Hereș, cu proiectul: „Străbunii noștri au făcut Unirea

Premiul al II-leaParohia „Buna Vestire” Răducanu Tg. Ocna, Protopopiatul Onești, coordonator: preot Vasile Panțâru, cu proiectul: „Tricolorul: Simbol al unității de neam

Premiul al III-lea - Parohia „Sf. Andrei Criteanul”, Protopopiatul Bacău, coordonator: preot Gabriel Ichim-Radu, cu proiectul: „Ca toți să fie Una!


Toate parohiile vor fi premiate la zilele Episcop Melchisedec de la Roman din luna mai.


Parohia Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești (județul Bacău), va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la nivel național, preotul îndrumător, profesorul de religie, alături de un copil reprezentant din parohie, fiind premiați de PF Părinte Patriarh Daniel în data de 21 mai 2018, la hramul Catedralei Patriarhale.


„Am desfășurat acest proiect dedicat Anului Centenar în Parohia Valea Șoșii, în perioada 15 decembrie 2017 – 30 ianuarie 2018, pe două coordonate principale: filantropică și culturală. Mai întâi, am pus accent pe latura filantropică, susținând un concert caritabil de colinde pe 17 decembrie 2017, care ne-a asigurat susținerea financiară a desfășurării activităților culturale din proiect, dar și posibilitatea de a oferi multe daruri de Crăciun copiilor și bătrânilor singuri din parohie.

La începutul acestui an, am pregătit Spectacolul de cântece și poezii patriotice și am realizat la atelierele de creație, lucrările literare și practice pentru portofoliul de concurs. Spectacolul s-a desfășurat pe 21 ianuarie 2018 și a mobilizat toată suflarea parohiei, participând și reprezentanții partenerilor noștri în acest proiect: părintele protopop Costel Mareș, doamna Diana Narcisa Albu, primarul comunei Poduri și doamna prof. Adriana Căzănel, director al Liceului Teoretic „Spiru Haret” Moinești. Cei 32 de copii din grupa de cateheză parohială au emoționat audiența prin cântecele patriotice, care i-au însoțit pe români acum 100 de ani, în războaie și în vremuri de liniște, dar și la Marea Unire din 1918. Cei care au avut înaintași participanți la cele două războaie mondiale au primit o diplomă de onoare în cinstea jertfei lor.

Ultima parte a proiectului a fost dedicată realizării filmului documentar „România Mare: Jertfă și Înviere”, care surprinde jertfa poporului român în Primul Război Mondial, punând accent deosebit pe sacrificiile locuitorilor din județul Bacău pentru susținerea frontului, precum și pe rolul extrem de important al Bisericii Ortodoxe, al preoților militari, în izbânda finală. Filmul se încheie cu evenimentele fericite ale anului 1918, unirea provinciilor românești cu patria mamă și cu un omagiu pentru eroi.

Privind retrospectiv, cred că derularea unui astfel de proiect într-o parohie este nu numai o necesitate și o datorie sfântă față de înaintașii noștri, dar și o mare binefacere pentru comunitatea parohială. Ne bucurăm pentru acest rezultat și mulțumim părintelui protopop Costel Mareș, care de la început ne-a încurajat și ne-a sprijinit în acest proiect, partenerilor, celor 32 de copii de la 7 ani la 18 ani din grupa de cateheză, voluntarilor și enoriașilor”, a spus coordonatorul proiectului câștigător, pr. Ovidiu Hereș de la Parohia Valea Șoșii.


Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” este organizat cu binecuvântarea  Preafericitului Părinte Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 21 noiembrie 2017 - 21 mai 2018.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.