Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


20/08/2019

Întâlnire a tinerilor moineșteni ce vor participa la ITOM Iași și ITO Craiova -2019

mai multe detalii

19/08/2019

IPS Ioachim a resfințit biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Parohia Berești Tazlău

mai multe detalii

19/08/2019

A fost lansată monografia Bisericii Sf. Nicolae și Sf. Dimitrie la parohia Berești-Tazlău

mai multe detalii

13/08/2019

Şedinţă administrativă a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

12/08/2019

„Ziua fiilor satului” în Parohia Cernu

mai multe detalii

09/08/2019

Școala de vară „Spiridonia” la Comănești

mai multe detalii

08/08/2019

„Scoala de Vara Episcop Dionisie Climescu-Intemeietorul Școlii Moineștene” în parohia Sf. Gheorghe din Moinești

mai multe detalii

03/08/2019

Prinos de recunoștință adus părintelui Costin Popa

mai multe detalii

03/08/2019

Capernaum și Calcedon

mai multe detalii

03/08/2019

Credința – condiția primordială pentru împlinirea unei minuni*

mai multe detalii

31/07/2019

Prinos de aleasă prețuire părintelui Costin Popa

mai multe detalii

28/07/2019

Tabără de vară „Bucurie și credință în lumea satului”

mai multe detalii

28/07/2019

„Profesorul de Joacă” Leon Magdan invitat la Școala de Vară în Parohia Valea Șoșii

mai multe detalii

27/07/2019

Slăbănogul din Capernaum

mai multe detalii

27/07/2019

„Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale!”

mai multe detalii

25/07/2019

Slujba de binecuvântare a lucrării „Pod peste Râul Tazlău” în Comuna Pârjol

mai multe detalii

25/07/2019

Şcoala de vară „Suflet creștin în satul românesc” în Parohia Goioasa

mai multe detalii

24/07/2019

Școala de vară „Satul românesc, basm al copilăriei” în Parohia Stănești

mai multe detalii

22/07/2019

IPS Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al parohiei Cernu

mai multe detalii

16/07/2019

Școala de vară în Parohiile Pietricica și Cetățuia

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 ||» Proiect cultural-artistic „Tinerii și valorile satului românesc” în Parohia Poduri

Sâmbătă, 9 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat la Parohia Poduri, proiectul cultural-artistic ”Tinerii și valorile satului românesc”, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, la care au participat  copii, tineri, cadre didactice și enoriași  ai parohiei.

Elevi de toate vârstele, îndrumați de cadre didactice, au desfășurat diverse activități educaționale, cultural-artistice, social-filantropice, din care amintim: Concert de cântece religioase și patriotice, recitare de poezii, spectacol de dansuri populare, activități de țesătorie și croșetat, activități culinare (prepararea ”sfințișorilor”), expozitie de icoane și fotografii, concurs de șah între cele două sate Poduri și Băsești (com.Pârjol).

 

Proiectul s-a desfășurat  cu ocazia Anului  omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul  comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, dar și cu ocazia  împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a satului Poduri, și s-a axat pe mai multe ateliere din care enumerăm:

 

1.     Concert de cântece religioase și populare susținut de Corul ”Resurrectio” al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din Moinești (dirijor prof. Gabriela Biea), la Biserica ”Sfântul Nicolae ” Poduri.

 

2.     Concert  de cântece populare  și spectacol de dansuri populare  susținut de Grupul folcloric ”Păunașii” (îndrumat de doamna educatoare Alina Muncilă), la Căminul cultural Poduri.

3.     Tesătorie și croșetat pentru începători

Pentru copiii și tinerii pasionați de lucru manual am organizat la Așezământul social filantropic, in sala special amenajată cu două  războaie de tesut,  o sezătoare in care am reprodus atmosfera caldă si primitoare din casa bunicilor nostrii care cu multă maiestrie realizau articole de îmbrăcăminte, covoare, articole artizanale etc. In cadrul acestei șezătorii copiii, indrumați de gospodinele din sat,  au invățat să croșeteze mileuri, brățări, suport pentru pahare,  copiii dovedind  multă dibăcie și răbdare.

 

4.     Artă culinară

Un grup de copii si tineri, format in majoritate de fete,  au dorit să invete modul  de preparare a ”sfințisorilor” moldovenești in cadrul atelierului organizat la bucătăria Așezământului social-filantropic. Indrumați de specialistele din sat , ”micii bucătari” au aflat ingredientele, au frământat, au incrucișat aluatul in formă de 8 (simbolul infinitului si al vietii vesnice), au pus sfințisorii la copt iar la final au adăugat  sirop, miere și nucă măcinată.  Toate aceste etape au insă ”insiropate” de multă voioșie și entuziasm, participanții savurând din aceste delicatețuri  multumind lui Dumnezeu pentru dragostea celor 40 de sfinti mucenici din Sevastia.

 

5.     Expoziție creații literare și artistice

Copii și tineri din cadrul Școlii gimnaziale ” General Nicolae Șova” din Poduri precum și liceeni din cadrul Liceului Teoretic ”Spiru Haret” și ”Colegiul Tehnic” Grigore Cobălcescu ” din Moinesti au realizat o serie de creații literar- artistice care au făcut obiectul expozitiei ” Tinerii și valorile satului românesc” ce a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Poduri.  Enoriașii parohiei și toti participantii la activitățile ce au avut loc in data de 9 martie au putut admira , la sfârșitul Sfintei Liturghii, Icoanele, desenele, poeziile si eseurile care au  evidențiat valorile satului românesc de odinioară și de azi, rolul Bisericii in viața satului românesc, colaborarea fructuoasă dintre Biserică, Școală , Primărie și Familie.

 

6.     Concursul de șah pe echipe din mediul ruralorganizat în data de 09.03.2019 , la care au participat în competiție 50 de  tineri si copii din cele două sate, satul Poduri din comuna cu același nume și satul Băsești din comuna Pârjol. Câștigătorilor competiției li s-au acordat premii constând în cupe, medalii și diplome. 

La aceste activități au participat alături de copii si cadre didactice, preoți și enoriași ai Parohiei și oficialități ai comunei printre care și  doamna Diana Narcisa Albu, primarul comunei Poduri care a felicitat pe toți participanții din cadrul proiectului.  

Coordonatorii proiectului, Pr. Popa Vasile și Pr. Parfene Dumitru, de la Parohia Poduri, s-au bucurat și de suportul unor parteneri în desfășurarea acestui proiect: Primăria Poduri, prin doamna primar DianaNarcisa Albu, Școala „General Nicolae Șova” Poduri, Biblioteca Poduri și Asociația de Părinți Podureanca.


(Pr. Cristian-Ioan Balaban)
   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.