Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Liturghie la paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, miercuri, 25 aprilie 2018, părintele protopop Costel Mareş a făcut parte din delegaţia Eparhiei Romanului şi Bacăului ce a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântului Grigorie Teologul, la slujbă fiind prezenți studenții acestei instituții de învățământ universitar.

Din delegație au mai făcut parte, părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial, părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău și părintele arhidiacon Nectarie Eftimie, slujitor la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier Valentin Băltoi a citit mesajul IPS Ioachim, adresat studenților teologi, îndemnându-i pe aceştia să se ocupe de viața lor duhovnicească şi să se pregătească cu responsabilitate pentru misiunea la care sunt chemați:

 

„O școală a apostolilor este și instituția în care zilnic gustați din învățătura pe care părinții profesori v-o dăruiesc, fiind martorii unei altfel de succesiuni, și beneficiind de învățătura pe care dascălii voștri o culeg și o sintetizează cu grijă din ceea ce știința timpului și rezultatele cunoașterii celei mai actuale le oferă. Această sinteză a gândirii recente sunteți chemați să o asimilați și să o împărtășiți lumii în care existați, pentru că voi sunteți apostolii și mironosițele Bisericii de astăzi, chemați să mărturisiți omului recent că Hristos este viu, că Evanghelia nu este doar o carte, că teologia este trăirea prezenței reale a lui Dumnezeu, iar creștinul de astăzi este un pelerin spre Cer. Că Sfânta Liturghie este sinteza liturgică a vieții lui Hristos, Dumnezeu-Omul și cadrul dumnezeiesc în care ne putem umple de prezența Sa.

 Anii pe care îi petreceți aici sunt apostolatul vostru, sunt cadrul academic în care aveți șansa de a pătrunde din perspectiva atâtor discipline teologice frumusețea inefabilă a Ortodoxiei și a retrăi profunzimile amețitoare ale cunoștințelor patristice. Toate acestea sunt un tezaur pe care sunteți chemați să-l apărați și să-l valorificați, mărturisind și altora prezența vie a lui Dumnezeu în lume și în inima omului. Asemenea apostolilor, și voi trebuie să învățați cum să hrăniți cu har pe oameni și să dați gust vieții, devenind voi înșivă lumină, hrană, sare și făcându-vă tuturor toate, ca măcar pe unii să-i dobândiți. Trăiți teologia rugăciunii, pentru a fi temple ale Duhului Sfânt, ruguri aprinse prin care Dumnezeu să vorbească lumii. Lăsați cuvântul Scripturii să vorbească prin faptele voastre, iar frumusețea scrierilor filocalice să poată fi văzută pe chipul vostru. Fiți vasele Olarului pline de hrană pentru cei lipsiți de cuvântul Domnului.”

 

La rândul său, părintele protoiereu Costel Mareş i-a îndemnat pe tinerii teologi să descopere prezența lui Dumnezeu în orice lucru și orice persoană, să conştientizeze această misiune la care au fost chemați, iar reușita ei depinzând de mai mulți factori: dobândirea de cunoștințe, dobândirea harului și ajutorul lui Dumnezeu.

 

La final, părintele prof. dr. Marcel Cojocaru, duhovnicul studenților teologi, a mulțumit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru mesajul adresat, precum și delegației preoțești din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.