Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Liturghie arhierească în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, la Iași

În Catedrala Mitropolitană din Iași, în ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și cu  Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La slujbă au fost prezenți preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, sub coordonarea preotului decan Profesor Univ. Dr. Ion Vicovan.

 În cuvântul adresat la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificația sărbătorii.

  Astăzi, așa cum ați înțeles din conținutul Sfintei Liturghii, este o sărbătoare deosebită în calendarul bisericii noastre ortodoxe prin aceea că sărbătorim pe cei mai mari corifei ai teologiei universale, atât în Occidentul, cât și în Orientul creștin. Acești mari teologi, Vasile cel Mare, Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur au marcat teologia, adică învățătura noastră de credință. Aceștia au trasat direcțiile teologice pastoral misionare și administrative ale Bisericii când ea era în timpul cel mai desăvârșit, întrucât în secolul al 4-lea este cunoscut ca secolul de Aur al creștinătății, Ierarhii sfinți au marcat teologia cu operele și cu activitatea lor. Așa cum cuvântul lui Hristos, cuvântul Evangheliei nu se epuizează, nu este vechi, ci este permanent înnoitor, tot așa credem că și operele care exegetice, omiliile și tratatele de teologie ale Sfinților Trei Ierarhi sunt importante și normative pentru Biserică. Dogmele și învățăturile trebuiesc, dragii mei, trăite, nu numaidecât interpretate sau discutate. Sfinții Trei Ierarhi înainte să le fixeze le-au trăit plenar în viața lor curentă.

Ierarhul a explicat, în cuvântul său și motivul cinstirii lor împreună la o dată fixă în calendar.

 Tocmai de aceea sunt în primul rând sfinți ai bisericii. Ei sunt cinstiți împreună tocmai pentru a arăta egalitatea lor în ceea ce privește asemănarea lor cu Dumnezeu. Noi, în calitate de creștini, nu trebuie să lucrăm în această lume decât numai pentru a dobândi darurile Duhului Sfânt și pentru ca să ajungem la limanul mântuirii, adică să fim cu Dumnezeu. Acesta este scopul existenței noastre pe pământ: să fim asemenea cu Dumnezeu! 

La finalul slujbei, părintele profesor Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a mulțumit Ierarhilor pentru prezență, tinerilor teologi și întregului popor drept măritor.

(pr. Daniel Ionel Marari) foto credit: Doxologia.ro


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.