Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Astăzi cinstim Nașterea Maicii Domnului, în fața căreia depunem toate grijile vieții noastre cotidiene. Intrarea Fecioarei Maria în lume este prilej de a medita la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu într-o manieră diferită. Să nu uităm că ea a fost în prealabil angajată ca și Marta,...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Formare duhovnicească și bucuria comuniunii la Școala de Vară Valea Șoșii

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au desfășurat și anul acesta activități de formare duhovnicească a copiilor din parohia Valea Șoșii, Protopopiatul Moinești, care au petrecut în săptămâna 29 august – 4 septembrie câteva zile în curtea bisericii, într-o atmosferă de bucurie și armonie.

Anul acesta, dedicat educației religioase a tinerilor ortodocși în Patriarhia Română, ne-am concentrat atenția pe aspectul duhovnicesc al activităților cu copiii, toate zilele începând cu rugăciunile de dimineață în biserică, citite de către ei. În scop formativ, am realizat trei ateliere de lucru interactive, pe teme de interes pentru vârsta lor.

Prima temă propusă spre dezbatere a fost prietenia. A fost proiectat un film, s-au purtat apoi discuții despre diverse aspecte: ce ne place și ce nu ne place într-o prietenie, ce oferim, dar și ce așteptăm să primim. S-a ajuns la concluzia că este important ca între prieteni să fie sinceritate, încredere, altruism, bunătate, lucruri de care vor ține cont de acum înainte.

Atelierul de lucru Familia, Biserica și Școala, a presupus realizarea unor dezbateri pe grupe de lucru, fiecare grupă realizând pe o coală de hârtie, o imagine a ceea ce văd ei pozitiv și negativ, ceea ce și-ar dori mai mult și ce nu, în cele trei instituții fundamentale ale societății în care trăim. Copiii au desenat într-o inimă ce le place în familie: casa, dragostea părintească, bunăstarea și au tăiat cu roșu beția, violența, divorțul, au compus poezii și au desenat buchete de flori pentru cei dragi. În imaginea despre Biserică au desenat lăcașul sfânt, preotul și credincioșii, săvârșirea Sfintelor Taine. În discuțiile despre Școală, copiii și-au exprimat dorința de a învăța lucruri frumoase, de a fi prieteni unii cu alții și de a avea profesori plini de bunătate.

Ultimul atelier a avut ca temă Rugăciunea și s-a încheiat cu realizarea unei Scrisori către Dumnezeu, pe care fiecare participant a citit-o în fața celorlalți. Au deprins astfel, ușurința de a vorbi cu Dumnezeu, de a-I mulțumi, de a-I cere iertare și de a cere ajutorul Lui. Am găsit multă maturitate și seriozitate la copii în relația lor cu Dumnezeu, scrisorile realizate aducând emoții în sufletele tuturor. Tocmai de aceea, am decis să facem o expoziție cu aceste Scrisori-Rugăciune către Dumnezeu, pe care să le poată vedea și ceilalți enoriași ai parohiei.

Un alt obiectiv al Școlii de Vară din anul 2016 a fost cunoașterea împrejurimilor. Astfel, am fost într-o mică excursie la Mânăstirea Sf. Sava din apropiere, unde copiii au luat contact cu viața de rugăciune a monahilor, cu ascultările lor, în acel colț de rai. La Căminul pentru Bătrâni de la mănăstire am vizitat o enoriașă evlavioasă, care s-a bucurat de revederea copiilor din parohie. Excursia a vizat apoi bisericile din comuna Poduri, între care o atenție deosebită am acordat Bisericii „Sf. Arhangheli” din Rusăiești, cea mai veche din Protopopiatul Moinești. Am vizitat și Școala de Vară de la Biserica „Sf. Nicolae” Poduri, unde copiii au discutat cu cei care desfășoară activități foarte interesante pentru cei de vârsta lor, părintele paroh Vasile Popa și colaboratorii săi.

Activitățile duhovnicești s-au împletit armonios cu momentele de relaxare, jocuri sportive, cântece și atelierul de gastronomie. Prin grija Comitetului Parohial, copiii au primit în fiecare zi gustări, fructe, dulciuri.

La sfârșitul Școlii de Vară „Sfântul Nectarie” Valea Șoșii participanții au fost premiați cu diplome și apreciați în fața comunității parohiale pentru activitățile desfășurate, pentru seriozitate și dragostea față de valorile creștine.

Am vrea să menționăm în mod deosebit entuziasmul și bucuria copiilor pe parcursul tuturor activităților. Sunt foarte dornici să se întâlnească, să vorbească, să cânte, să mănânce împreună, să discute despre problemele care îi interesează, să fie apreciați și puși în valoare. Realizarea de astfel de întâlniri îi ajută să se simtă apropiați de Biserică și între ei, ceea ce credem că este o mare necesitate pentru tinerii ortodocși de azi. În desfășurarea activităților ne-am bucurat de sprijinul tinerilor voluntari, liceeni și studenți din parohie, cărora le mulțumim.

 

                                 Pr. Ovidiu Daniel Hereș


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.