Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Împreună ridicăm Catedrala Națională!
Mulțumim colaboratorilor, preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pentru jertfa pe care fiecare a adus-o, după puterea sa, pentru a contribui la zidirea Catedralei Mântuirii Neamului și aducerea proiectului până în stadiul în care a fost posibilă târnosirea Sfântului Altar. De asemenea, îi binecuvântăm și...

mai multe detalii
FACEBOOK

Teofanie în duh eminescian
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Creștinii azi își schimbă veșmântul de luminăCă azi Teofania, liturgic, se termină.Dar ea se prelungește în cel plin de credință,Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmăȘi-ai devenit icoană pusă-n catapeteasmă.De mâine spală-ți fața...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018» Eparhia Romanului și Bacăului, la ceas aniversar

 

Astăzi, 1 mai 2018, Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM împliniște 18 ani de slujire ca arhiereu al lui Hristos în istorica Eparhie a Romanului și Bacăului.

Prima zi de mai a anului 2000, când Ortodoxia universală serba a doua zi de Paște, va avea întotdeauna o semnificație aparte pentru Arhiepiscopul Ioachim. Format în duhul marilor duhovnici ai mănăstirilor din inima Moldovei, într-o perioadă când Biserica din spațiul românesc trecea prin grele încercări, și apoi, desăvârșindu-și formarea intelectuală în capitala culturală a Europei, la școala iscusiților teologi de la Institutul „Saint Serge”, arhimandritul Ioachim Giosanu era întruchiparea sintezei binecuvântate dintre spiritualitatea răsăriteană și rigoarea elocinței  occidentale. Calitățile sale spirituale și intelectuale l-au recomandat sinodalilor care l-au învestit cu harul arhieriei pentru a păstori împlinind lucrarea misionară în calitate de arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Cei 18 ani care au trecut de la acel eveniment au arătat faptul că alegerea sa într-o zi de Paște nu a fost întâmplătoare, căci așa cum Sărbătoarea Învierii aduce bucurie duhovnicească și lumină în inima celui care s-a ostenit cu nevoința postului, și Ortodoxia Românească trăia bucuria darului libertății după o perioadă de temniță și privațiuni, iar Eparhia Romanului avea nevoie de un ierarh care să desăvârșească lucrarea pastoral-misionară, administrativ-canonică și social-filantropică, răspunzând totodată, cu proptitudine și eficiență, exigențelor timpului.

Centrele social-caritabile înființate, bisericile construite sau restaurate, parteneriatele încheiate cu diferite instituții ale statului, grija pentru învățământul teologic, cuvântul adresat credincioșilor în diferite ocazii sau în cărțile publicate la Editura Filocalia, imnurile închinate sfinților români, slujbele săvârșite în toate colțurile eparhiei, prezența sa în mijlocul preoților și credincioșilor, al oamenilor suferinzi sau însetați de cuvântul lui Dumnezeu, importanța acordată celui aflat în nevoie, toate acestea arată lucrarea neobosită a ierarhului pe care astăzi îl omagiem și sunt imaginea unei eparhii dinamice și unitare, înveșmântate într-o haină nouă și luminoasă. Ocrotit de rugăciunile mijlocitoare ale Sfintei Parascheva și călăuzit de imaginea părinților spirituali pe care îi poartă cu recunoștință în panteonul sufletului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a reușit să dea unitate și coerență complexei lucrări întreprinse în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

La ceas aniversar, colaboratorii de la Centrul eparhial, cinul monahal și clerul bisericesc, fiii și fiicele duhovnicești ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului aduc, în această binecuvântată zi, mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei și a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, rugând totodată pe Sfânta Parascheva să mijlocească la tronul Preasfintei Treimi pentru ca Milostivul Dumnezeu să primească jertfa neobosită a arhiereului Său, să-i dea sănătate, păstorire îndelungată, timp cu har pentru desăvârșirea lucrării și conducerea turmei pe calea mântuirii.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.