Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Astăzi cinstim Nașterea Maicii Domnului, în fața căreia depunem toate grijile vieții noastre cotidiene. Intrarea Fecioarei Maria în lume este prilej de a medita la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu într-o manieră diferită. Să nu uităm că ea a fost în prealabil angajată ca și Marta,...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Cerc pastoral la Parohia Scorţeni

În cadrul anului omagial 2015 dedicat  Misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului IOACHIM, Arhiepiscopul Romnului şi Bacăului, luni 22 iunie 2015, ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti,  la Parohia Scorţeni, Protopopiatul Moineşti, s-a desfăşurat o frumoasă activitate în Cercul Pastoral Sfânta Cuvioasă Parascheva,  având ca tematică „Preoți de pe Valea Tazlăului, repere intelectuale pentru noi”.  Cu acest prileja avut loc comemorarea vrednicilor păstori de suflete, părintele Neculai Munteanu şi  părintele Ioan Goagă, care au lucrat cu timp şi fără de timp în ogorul Domnului în Parohiile Scorţeni şi Bereşti-Tazlău.

             Întâlnirea de astăzi a început prin săvârşirea slujbei de utrenie şi apoi a  Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Costel Mareş şi 12 preoţi din Cercul Pastoral Sfânta Cuvioasă Parascheva, răspunsurile la strană fiind date de membrii coralei Theotokos a Protopopiatului Moineşti. Parastasul oficiat în timpul Sfintei Liturghii a fost un moment sublim de comuniune în Hristos între preoţii slujitori, predecesorii comemoraţi, dar şi rudele şi enoriaşii care i-au cunoscut pe cei trecuţi la Domnul. Părintele protoiereu a subliniat în cuvântul său adresat celor prezenţi, semnificaţia comuniunii Euharistice de la Scorţeni, în cadrul Anului Omagial 2015.

             Pr. Daniel Popa, preot paroh la Parohia Bereşti – Tazlău şi Pr. Costică Ceauşu, preot paroh la Parohia Scorţeni au susţinut două referate despre personalitatea Părintelui Ioan Goagă, respectiv a Părintelui Neculai Munteanu. Pe lângă datele biografice ale celor doi păstori duhovniceşti au fost evidenţiate aspecte din activitatea pastoral misionară, dar mai ales culturală, cei doi părinţi evocaţi, având multe puncte în comun; ambii fiind colaboratori ai revistei de cultură băcăuană „Ateneul Literar – Cultural”, corespondenţa cu personalităţi de cultură din perioada interbelică, George Bacovia, Grigorie Tăbăcaru, George Enescu, ş.a.. A fost prezentat audienţei volumul de poezii al părintelui Ioan Goagă -„Limanuri de lumină” şi  activitatea publicistică, literară a celor doi păstori.  S-a evidenţiat rolul Părintelui Munteanu în Asociaţia „Oastea Domnului”, implicarea acestuia în educaţia religioasă a tinerei generaţii, fiind un susţinător în timpul său al orei de religie.

             Părintele Costică Ceauşu a reliefat apoi rolul Părintelui Neculai Munteanu în construire locaşului de cult din Scorţeni, eforturile făcute în urma cutremurului din 1977 pentru renovarea sfântului locaş şi dărnicia şi hărnicia enoriaşilor parohiei care susţin lucrările de restaurare a picturii realizate în 1912 de către marele pictor român Nicolae Tonitza.

            Cât despre Părintele Ioan Goagă, trăsăturile sale duhovniceşti aveau valenţe terapeutice, iar ecourile vocaţiei sale au depăşit cu mult graniţele judeţului. Implicat în campaniile militare din primul război mondial, acesta şi-a manifestat toată viaţa compasiunea pentru cei suferinzi. De numele său se leagă nu numai întreţinerea sfântului locaş din Bereşti – Tazlău, dar şi construirea primului locaş de cult din Turluianu – filială a parohiei, în 1928  şi renovarea totală a acestuia în 1970.

            Cele două personalităţi evocate rămân în istoria bisericii repere de culturalitate, moralitate  şi spiritualitate, lansând astăzi provocări de dincolo de mormânt păstorilor bisericii să fie ample exemple nu numai de buni duhovnici, dar şi de a fi la înălţimea culturii timpului şi de a susţine religia în spaţiul laic (ora de religie).

 

              În încheiere s-a vizitat Biserica din lemn „Merişor” din Scorţeni – Monument istoric, târnosită în anul 1799, unică în Europa prin stilul arhitectonic. Simplitatea planului exterior, incheierea perfectă a  bârnelor în formă  poliedrică care acoperă Altarul, Naosul si Pronausul conferă imaginea unei scări pe care Dumnezeu se coboară parcă în inima smerită. 


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.