Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Un astfel de arhiereu se cuvenea să aveţi!*
Ca Episcop-Vicar, dar şi ca Arhiepiscop, Înaltpreasfinţia Sa a fost şi este un exemplu de bună chivernisire a patrimoniului spiritual şi material al Bisericii, coordonând, totodată, ca un adevărat păstor, viaţa liturgică, pastoral-misionară, culturală, edilitară, socială şi duhovnicească a parohiilor, schiturilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei....

mai multe detalii
FACEBOOK

Teofanie în duh eminescian
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Creștinii azi își schimbă veșmântul de luminăCă azi Teofania, liturgic, se termină.Dar ea se prelungește în cel plin de credință,Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmăȘi-ai devenit icoană pusă-n catapeteasmă.De mâine spală-ți fața...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Basarabia – pământ românesc

Marți, 17 aprilie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și în contextul anului 2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești s-a desfășurat o activitate intitulată „Basarabia - pământ românesc”, organizată de către Corul „Resurrectio”, coordonat de d-na prof. Gabriela Biea, al Liceului „Spiru Haret” din localitate, în parteneriat cu Protopopiatul Moinești.


La evenimentul moderat de d-l Col.(r) Paul Valerian Timofte, au participat reprezentanți ai oficialităților locale, ai Asociației Naționale "Regina Maria", ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă, ai Arhivelor Naționale Bacău, precum și cadre didactice si elevi.


Primirea invitaților a fost făcută la Liceul „Spiru Haret” din Moinești, de unde s-a plecat în coloană spre Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul ierarh Nicolae din apropierea liceului. Aici a avut loc o slujbă de Te Deum dar și o slujbă de pomenire a eroilor, oficiate sub protia părintele protopop Costel Mareș.


Părintele slujitor Gheorghe Aniculoaie, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul ierarh Nicolae, a urat bun venit tuturor și, plecând de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei cap 13, v. 7 „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa.”, a adresat îndemnul ca să nu-i uităm pe cei ce au făurit unirea.


În cadrul evenimentului au luat cuvântul mai întâi din partea elevilor de la liceu, Apostol Alexandra, cls. a XI-a,  olimpică la Istorie de 3 ori consecutiv, Savciuc Victoria, cls. a X-a, olimpică la istorie (basarabeană de origine) și Hereș Andreea, cls. a X-a, (premiul II la Olimpiada Națională la Religie 2018).


Apoi, veteranul de război colonel (r) jurist Ioan Pricopie (98 de ani) a făcut pentru cei prezenți o incursiune prin istorie. Au mai avut expuneri, d-l prof. Vilică Munteanu de la Arhivele Naționale Bacău, colonel Tc. (rt.) Mihai Purcaru care a și prezentat ultima apariție editorială „Basarabia pământ românesc  100 ani 27 martie 1918 - 27 martie 2018”, domnul profesor Cristea Corneliu, președinte Cultul Eroilor filiala Onești, și domnul jr. Vieru Valentin, primarul municipiului Moinești.


În ultima parte a evenimentului, Corul Resurrectio, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea, a susținut un scurt program artistic ce a cuprins următoarele piese: Ziua Învierii, Jurământ la Putna, Basarabie frumoasă dar și Trei Culori (muzică și text Doina şi Ion Aldea Teodorovici) în interpretarea elevului Toma Teodor cls a IX-a Liceul „Spiru Haret”.


(Cristian Balaban)
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.