Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Împreună ridicăm Catedrala Națională!
Mulțumim colaboratorilor, preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pentru jertfa pe care fiecare a adus-o, după puterea sa, pentru a contribui la zidirea Catedralei Mântuirii Neamului și aducerea proiectului până în stadiul în care a fost posibilă târnosirea Sfântului Altar. De asemenea, îi binecuvântăm și...

mai multe detalii
FACEBOOK

Teofanie în duh eminescian
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Creștinii azi își schimbă veșmântul de luminăCă azi Teofania, liturgic, se termină.Dar ea se prelungește în cel plin de credință,Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmăȘi-ai devenit icoană pusă-n catapeteasmă.De mâine spală-ți fața...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018» Basarabia – pământ românesc

Marți, 17 aprilie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și în contextul anului 2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești s-a desfășurat o activitate intitulată „Basarabia - pământ românesc”, organizată de către Corul „Resurrectio”, coordonat de d-na prof. Gabriela Biea, al Liceului „Spiru Haret” din localitate, în parteneriat cu Protopopiatul Moinești.


La evenimentul moderat de d-l Col.(r) Paul Valerian Timofte, au participat reprezentanți ai oficialităților locale, ai Asociației Naționale "Regina Maria", ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă, ai Arhivelor Naționale Bacău, precum și cadre didactice si elevi.


Primirea invitaților a fost făcută la Liceul „Spiru Haret” din Moinești, de unde s-a plecat în coloană spre Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul ierarh Nicolae din apropierea liceului. Aici a avut loc o slujbă de Te Deum dar și o slujbă de pomenire a eroilor, oficiate sub protia părintele protopop Costel Mareș.


Părintele slujitor Gheorghe Aniculoaie, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul ierarh Nicolae, a urat bun venit tuturor și, plecând de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei cap 13, v. 7 „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa.”, a adresat îndemnul ca să nu-i uităm pe cei ce au făurit unirea.


În cadrul evenimentului au luat cuvântul mai întâi din partea elevilor de la liceu, Apostol Alexandra, cls. a XI-a,  olimpică la Istorie de 3 ori consecutiv, Savciuc Victoria, cls. a X-a, olimpică la istorie (basarabeană de origine) și Hereș Andreea, cls. a X-a, (premiul II la Olimpiada Națională la Religie 2018).


Apoi, veteranul de război colonel (r) jurist Ioan Pricopie (98 de ani) a făcut pentru cei prezenți o incursiune prin istorie. Au mai avut expuneri, d-l prof. Vilică Munteanu de la Arhivele Naționale Bacău, colonel Tc. (rt.) Mihai Purcaru care a și prezentat ultima apariție editorială „Basarabia pământ românesc  100 ani 27 martie 1918 - 27 martie 2018”, domnul profesor Cristea Corneliu, președinte Cultul Eroilor filiala Onești, și domnul jr. Vieru Valentin, primarul municipiului Moinești.


În ultima parte a evenimentului, Corul Resurrectio, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea, a susținut un scurt program artistic ce a cuprins următoarele piese: Ziua Învierii, Jurământ la Putna, Basarabie frumoasă dar și Trei Culori (muzică și text Doina şi Ion Aldea Teodorovici) în interpretarea elevului Toma Teodor cls a IX-a Liceul „Spiru Haret”.


(Cristian Balaban)
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.