Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul a fost pomenit la Catedrala arhiepiscopală din Roman

La Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată luni, 11 februarie, de la ora 09.30 slujba parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 69 de ani de la nașterea sa în ceruri, dar și pentru alți trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Teodosie Atanasiu (1851-1927) Teoctist Patriarhul (1915-2007) și Nicodim Patriarhul (1939-1948). 

Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial. La eveniment a participat și preotul Daniel Lefter, alături de credincioși din Parohia Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu Ilarion Mircea Băcăuanul, acolo unde memoria sa este mereu vie, dar și elevi seminariști de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

După parastas, soborul preoților, credincioșii prezenți și elevii seminariști, s-au deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, la mormântul ierarhului Ilarion situat în curtea Centrului eparhial,  lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii. Aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a omagiat personalitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul.

 Astăzi, în Catedrala arhiepiscopală din Roman am înălțat rugăciuni de pomenire pentru un episcop milostiv și bun, Ilarion Mircea Băcăuanul. Este vorba de un ierarh care a trăit în eparhia noastră în perioada critică a celor două războaie mondiale cunoscând problemele care s-au născut în vremea războiului și perioada grea de oprimare a poporului român. El s-a  născut în părțile Romanului, respectiv în comuna Ruginoasa, într-o familie preoțească unde a primit o educație cu totul aleasă și a urmat lui Hristos asumându-și crucea suferinței până la sfârșitul vieții sale când  a fost chemat la cele veșnice și a fost înmormântat în eparhia  pe care a slujit-o cu multă demnitate și râvnă. De numele lui se leagă și construirea Mausoleului de la Mărășești, pentru faptul că arhiereul Mircea Băcăuanul a fost trimis să pună piatra de temelie și respectiv crucea unde au fost adunate osemintele celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial.  Tot de numele lui se leagă și hirotonia întru ieromonah a părintelui patriarh Teoctist, fiind desemnat la aceasta de către patriarhul Nicodim, pe atunci mitropolit al Moldovei. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea acestui patriarh nepereche (Teoctist Arăpașu) între cei șase patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. 

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a împărtășit celor prezenți și gânduri referitoare la tradiția comemorării anuale a arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, la Catedrala din Roman.

 Astăzi este o sărbătore deosebită, de aceea, ca de fiecare dată în ultimul timp, credincioșii cu preotul din satul natal al ierarhului Ilarion vin aici la Catedrala arhiepiscopală unde se slujește Sfânta Liturghie în cadrul căreia se face pomenirea celor de numele cărora se leagă personalitatea arhiereului Ilarion și apoi ne îndreptăm cu toții spre mormântul său aflat alături de al episcopului Lucian Triteanul. Astăzi, în cadrul parastasului l-am pomenit și pe Teodosie Atanasiul, ierarhul care l-a recomandat Sfântului Sinod pe Ilarion Mircea Băcăuanul ca să devină arhiereu și împreună-slujitor, iar după retragerea sa din scaun la Mănăstirea Neamț, din cauza unor afecțiuni, i-a încredințat treburile eparhiei, care au fost preluate și duse la bun sfârșit cu multă demnitate de Ilarion Mircea. 

La final, prinoasele folosite la slujba parastasului au fost oferite credincioșilor prezenți.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.