Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Scrisoare pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos 2020
  Iubitului nostru cler, cinului monahalşi tuturor dreptmăritorilor creştini din aceastăde Dumnezeu păzită şi binecuvântată eparhie,har, milă şi pace de la Îndurătorul Dumnezeu,iar de la noi părintească dragoste!             Iubiţii mei, fii și fiice duhovniceşti, Hristos a...

mai multe detalii
FACEBOOK

Hristos, Paștele nostru!
Slăvitul Praznic împărătesc al Învierii Domnului, ne găsește anul acesta, pe mulți dintre noi, cu inimile îndurerate, cu lacrimi în ochi și cu multă tristețe în suflete. Am fi dorit să fim împreuna cu cei dragi, în comuniune liturgică cu cei din comunitate, cuminecandu-ne cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Hristos în cadrul...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Aniversarea a cinci ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim ca Arhiepiscop

Sâmbătă, 4 ianuarie 2018, s-au împlinit cinci ani de la întronizarea în demnitatea de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Ales ca Arhiepiscop de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 16 decembrie 2014, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost întronizat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, la data de 4 ianuarie 2015. Ceremonia de întronizare s-a desfășurat în prezența a 21 de ierarhi ai Sfântului Sinod, a preoților și credincioșilor din întreaga Eparhie.

În eparhia Romanului și Bacăului, începutul de an este marcat de aniversarea întronizării ca arhiepiscop a IPS Părinte Ioachim, primul arhiereu ortodox român al noului mileniu, astăzi cel de al 77-lea chiriarh al acestei binecuvântate și de Dumnezeu păzite eparhii.

Astăzi, 4 ianuarie 2020, s-au împlinit 5 ani de la întronizarea primului arhiepiscop ales al eparhiei Romanului și  Bacăului. În ziua de 4 ianuarie 2015, 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoți, stareți și starețe, alături de mii de credincioși au participat, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la slujba prin care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Giosanu a devenit Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

La acest moment aniversar, în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost oficiată, în prezența membrilor clerici și mireni ai Adunării Eparhiale, Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Chiriarhului și întregii eparhii a Romanului și Bacăului.

La finalul Sfintei Liturghii, în numele colaboratorilor de la Centrul eparhial și al membrilor Adunării Eparhiale, părintele arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, a adresat un cuvânt omagial în care a explicat despre multiplele realizări din cei cinci ani de Arhipăstorire a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

 Ziua de astăzi se dorește a fi o aducere aminte, o întoarcere în timpul  apropiat nouă, o parte din cei care suntem aici, timp pe care l-am trăit în mod plenar în ziua în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost ales și întronizat pe scaunul acestei străvechi eparhii.  Ne-am bucurat atunci, ne bucurăm și astăzi pentru faptul că timpul este cel care scoate la suprafață calitățile unui om.  Plinătatea acestei activități consemnate în analele Sfintei Eparhii și sub forma statistică se poate oricând verifica și analiza. Am ales să vorbesc astăzi despre talent. Talentul este ceva care este dăruit de Dumnezeu mod inexplicabil și pe care trebuie să îl onorezi. Înseamnă mai întâi de toate a cumpăni, a cântări, a pune în balanță ceva. Talentul și talantul se îngemănează într-un mod aparte, talentul fiind cel care cântărește talantul. Talanții sunt moneda de schimb cu care Dumnezeu răsplătește osteneala omului pe pământ.  Deși nu v-ați dorit niciodată să ieșiți în față, calitățile dumneavoastră frumoase v-au făcut să fiți de fiecare dată remarcat.  Rodul acestor osteneli pe care le-ați depus de-a lungul acestor ani sunt încununate de un singur lucru, de faptul că am construit sau construim ziduri, că facem edificii care vor dăinui și ele peste veacuri și vor rămâne fie prin placa comemorativă, fie prin pomenirea și amintirea celor care vor dăinui după noi, fie prin utilitatea pe care o au. Fie că vorbim de corpul administrativ, despre spital, despre catedrală sau oricare alte edificii la care noi ne-am angajat deopotrivă pentru a pune umărul și pentru a duce mai departe acest mesaj dat de Dumnezeu și nouă, nu ca pe un fapt, ci ca pe o evidență.  Toate acestea pălesc în fața unui singur detaliu, în fața unui singur lucru  și acesta este faptul că iubirea cu care ne primiți aici în cadrul Arhiepiscopiei de la Roman.  

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat impresionantele realizări prin bucuria lucrului binefăcut prin voia Bunului Dumnezeu.

  Mulțumim pentru frumosul și impresionantul cuvânt pe care l-ați rostit Părinte Vicar, din inspirația Duhului Sfânt.  Mă gândesc la companionii din Emaus care mergeau împreună pe drum cu Mântuitorul Hristos. Doar prin gesturi L-au cunoscut că este Hristos Cel Care le propovăduise Evanghelia.  Consider că în acești cinci ani care au trecut am făcut împreună câteva lucruri însemnate dintre cele câte ne-am angajat să le facem prin puterea Duhului Sfânt. Dumnezeu este iubire și ne așteaptă cu iubirea Sa îndelungată! Ne angajăm și de acum înainte să transfigurăm timpul acesta pe care Dumnezeu ni l-a dat. Regăsindu-ne în Liturghie parcă  ne găsim angajați înaintea lui Dumnezeu să ducem pe mai departe povara aceste demnități care mi s-a conferit acum cinci ani. 

După Sfânta Liturghie, soborul preoților și personalitățile prezente au primit invitația de a se deplasa în Sala Dosoftei a Centrului eparhial pentru agapă, iar cu acest prilej, reprezentanți clerici și mireni din cele șase protopopiate ale Eparhiei și-au exprimat gândurile apreciind activitatea desfășurată în plan administrativ, cultural și social de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și aparatul administrativ eparhial, la rândul lor primind în dar câteva dintre ultimele apariții editoriale tipărite la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.