Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Adunarea pe țară a tinerilor Oastei Domnului la Comănești

Cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la naștere și a 80 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Iosif Trifa, și sub deviza „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit vouă Cuvântul lui Dumnezeu.” (Evrei 13, 7), sâmbătă 14 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc Adunarea pe țară a tineretului Oastei Domnului la Comănești.


Programul evenimentului s-a desfășurat pe două părți. Mai întâi, s-a participat la sfânta liturghie săvârșită de părintele profesor Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, și părintele protopop Costel Mareș, alături de un sobor de preoți, la Biserica „Sfântul Spiridon” din Comănești, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul Oastei Domnului din Galați, dirijat de tânăra Carmen Mistreanu.


În cadrul sfintei liturghii, părintele profesor Vasile Mihoc a ținut un cuvânt de învățătură subliniind ideiile din textul evangheliei citite, dar și motivând prezența tuturor la acest eveniment: „Adevărul că Hristos a înviat nu e un adevăr teoretic. Hristos a înviat și toată făptura s-a înnoit. Hristos Cel înviat este ctitorul noii creații. Creația se naște din nou în Hristos, iar noi înșine suntem fii ai lui Dumnezeu născuți de sus prin Hristos Cel preamărit prin lucrarea Sa mântuitoare, încununată de învierea Sa din morți.

Suntem azi adunați în bucuria învierii Domnului ca să vorbim despre sfinți. Anul acesta este unul aniversar al Oastei Domnului, sărbătorind 130 de ani de la naștere și a 80 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Iosif Trifa. Oastea Domnului aduce cinstire pe măsură celor care ne-au grăit cuvântul lui Dumnezeu și care ne-au mărturisit atât cu cuvântul cât și cu viața lor, că Iisus Hristos este viu și că El sfințește oamenii.”


După sfânta liturghie cei prezenți la Biserica „Sfântul Spiridon” au primit din partea gazdelor câte un pachețel, după care în mod organizat s-a pornit într-un marș spre Centrul de Agrement „Trotuș” din localitate pentru cea de a doua parte a întâlnirii.


Aici, părintele vicar-administrativ Pimen Costea, delegatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim „un om care vă iubește, vă respectă și care va fi permanent alături de frățiile și de toți slujitorii Bisericii, dacă lucrarea este cu adevărat aprinsă în duhul lui Hristos.”

Manifestându-și bucuria de a se afla în mijlocul tinerilor Oastei Domnului, părintele vicar a motivat prezența sa ca fiind într-un loc unde s-a simțit mereu acasă, fiind atras de Duhul „ce trece prin tine” cum spune Sfântul Apostol Pavel, adresând totodată tinerilor și câteva îndemnuri: „Asumați-vă ceea ce săvârșiți și gândiți-vă că puteți urca tot mai sus. Să fiți infanteriști în Biserică, acei adevărați ostași care pentru a apăra valorile își dau viața. Asta a făcut și părintele Iosif Trifa, a înțeles că nu vorbele sunt mântuitoare, ci faptele dăruitoare. S-a jertfit pe sine în fiecare clipă și a lăsat în sufletul fiecărui frate o părticică din cerul sufletului său.”


Părintele protoiereu Costel Mareș, la rândul său, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea organizării evenimentului, părintelui vicar pentru prezență și cuvintele adresate, iar tinerilor prezenți le-a adresat îndemnul de a avea ca model iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos și să arate față de toți bunătate, blândețe și iertare, „iar dacă nu puteți vorbi cu prietenii voștri despre Dumnezeu, vorbiți cu Dumnezeu despre prietenii voștri în rugăciune, purtați-i în inimile voastre.”


Pe perioada evenimentului au mai luat cuvântul tineri din diferite zone ale țării, au fost intonate cântece religioase de către Corul Oastei Domnului din Galați, dirijat de tânăra Carmen Mistreanu, dar și scenete de teatru cu caracter religios și moralizator al unui grup de copii și tineri din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Moinești, coordonați de doamna Stanciu Mărioara.


(Cristian Balaban)
STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.