Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Împreună ridicăm Catedrala Națională!
Mulțumim colaboratorilor, preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pentru jertfa pe care fiecare a adus-o, după puterea sa, pentru a contribui la zidirea Catedralei Mântuirii Neamului și aducerea proiectului până în stadiul în care a fost posibilă târnosirea Sfântului Altar. De asemenea, îi binecuvântăm și...

mai multe detalii
FACEBOOK

Teofanie în duh eminescian
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Creștinii azi își schimbă veșmântul de luminăCă azi Teofania, liturgic, se termină.Dar ea se prelungește în cel plin de credință,Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmăȘi-ai devenit icoană pusă-n catapeteasmă.De mâine spală-ți fața...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018» ATELIER DE ŢESĂTORIE LA CENTRUL EDUCATIONAL AL PAROHIEI „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” MOINEŞTI

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi sub coordonarea Părintelui Protopop Costel Mareş, în prima săptămână a lunii noiembrie s-au desfăşurat  activităţile practice din cadrul Atelierului de Ţesătorie de la Parohia Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

               Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Primăria Moineşti şi a avut ca beneficiari un număr de 38 de copii. Aceştia au avut ocazia să deprindă meşteşugul ţesutului de la două artizane autentice, bune şi evlavioase credinciose ale bisericii noastre. Acestea au fost dispuse să îşi aducă războiul de ţesut de acasă şi să se dedice unei frumoase experienţe didactice în perioada vacanţei elevilor din clasele primare.

               Împreună cu cei mai mici, entuziaşti şi curioşi artizani si  cei mai înaintaţi în vârstă au învăţat lucruri noi. Astfel am trăit emoţia şezătorilor din alte vremuri, cântând doine dar şi cântări închinate Maicii Domnului. Cu acest prilej am aflat de elementele ce alcătuiesc războiul de ţesut –suluri, vatale, spata, iţe cu scripeţi, urzeală, călcători, vergele, speteaza, întinzător, slobozitor, fuştei, suveică….. , dar şi de componente auxiliare – vârtelniţa sau fofeza, sucala, furca, fus, caier……Bucuria a fost mare când, la sfârşitul proiectului, am avut satisfacţia lucrului împlinit şi am văzut prosoapele şi batistele ţesute cu mâinile noastre.

                  Preotul Dragoș Mihai Nistor, coordonatorul „Atelierului de țesătorie” nu a pus pe primul loc transmiterea unui meșteșug, ci încredințarea unei moșteniri către o generație care o poate prețui așa cum se cuvine:

 

Suntem conștienți că ceea ce deprind copiii aici nu este tocmai o meserie în adevăratul sens al cuvântului. Astăzi, există mijloace moderne pentru țesut: sunt calculatoare care comandă programarea țesutului, sunt matrițe, totul se face automatizat… consider că mult mai importantă este prețuirea și asumarea unei moșteniri. Va fi un reper bine conturat în evoluția lor. ”


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.