Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


18/12/2018

Crăciunul, începutul unei noi ere - *Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos - 2018*

mai multe detalii

14/12/2018

A treia ediție a proiectului social filantropic și misionar „Prin colind, suferința alinândˮ în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

08/12/2018

Concert de excepție la Moinești

mai multe detalii

04/12/2018

Manifestări cultural-religioase de Centenar în parohia Berești Tazlău

mai multe detalii

03/12/2018

Ziua Națională a României serbată în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

30/11/2018

Concert de Colinde la Moinești

mai multe detalii

29/11/2018

Slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României la Moinești

mai multe detalii

26/11/2018

Împreună ridicăm Catedrala Națională!

mai multe detalii

25/11/2018

Patriarhul Ecumenic a prezidat prima Liturghie oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului

mai multe detalii

25/11/2018

Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

mai multe detalii

24/11/2018

Bine ați venit în România! – Mesajul Patriarhului Daniel la primirea delegațiilor din străinătate

mai multe detalii

18/11/2018

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2018

mai multe detalii

15/11/2018

Reîncep serile de rugăciune la Metocul Chiriarhal din Valea Budului

mai multe detalii

11/11/2018

Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” derulat la Parohia Sf. Ștefan din Comănești

mai multe detalii

10/11/2018

Aproapele, pedagogul mântuirii mele

mai multe detalii

04/11/2018

A fi sau a nu fi

mai multe detalii

04/11/2018

Iubirea milostivă, cale spre veșnicie

mai multe detalii

03/11/2018

La Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba Parastasului pentru fostul chiriarh IPS Eftimie Luca

mai multe detalii

31/10/2018

Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

mai multe detalii

28/10/2018

Atingerea vindecătoare a sfințeniei*

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 ||



» Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

În deschidere, părintele protoiereu Costel Mareș a salutat prezența  reprezentanților  Centrului Eparhial, adresând totodată mulțumiri Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, și a prezentat programul întâlnirii, el fiind structurat pe două părți distincte. O parte tematică, în care a fost abordată una din temele propuse de către Sfântul Sinod pentru a fi dezbătute în Anul Centenarului 2018, și o doua parte  în care au fost abordate o serie de probleme legate de administrația parohiilor.

 

Părintele consilier Alexandru Zamfir a transmis, din partea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, arhiereasca binecuvântare însoțită de urări de pace, sănătate, spor și ajutor în misiunea desfășurată în parohiile încredințate spre păstorire.

 

A urmat susținerea lucrării cu titlul ”Unitatea de credință - temelie a unității Bisericii”, de către părintele Bogdan Cărare, lucrare ce și-a propus să trateze tema ”Anul omagial al unității de credință și de neam”, ea fiind structurată pe 5 subcapitole:

  1. Credința în Dumnezeu și cultul creștin, factori de promovare a unității Bisericii Ortodoxe;
  2. Sinodalitatea - formă de conducere și de păstrare a unității Bisericii;
  3. Organizarea bisericească și unitatea de neam și credință;
  4. Sinodul de la Iași (1642) și unitatea credinței;
  5. Mărturisirile de credință și rolul lor în păstrarea și afirmarea unității Bisericii.

 

În încheierea expunerii, părintele Bogdan Cărare a transmis îndemnul Sfântului Apostol Pavel, și anume: ”Să ţinem adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul - Hristos. Din El, tot trupul bine alcătuit şi bine încheiat, prin toate legăturile care îi dau tărie, îşi săvârşeşte creşterea, potrivit lucrării măsurate fiecăruia din mădulare, şi se zideşte întru dragoste.” (Efeseni cap. 4, v. 15-16)

 

Au urmat aprecieri la expunerea părintelui Bogdan Cărare, dar și intervenții cu privire la tematica conferințelor propuse spre dezbatere în anul Centenarului.

 

Părintele Victor Matei a evidențiat munca deosebită depusă, dar și activitatea pastoral-misionară și culturală a părintelui Bogdan Cărare, apreciind lucrarea părintelui ”ca fiind un prolog a tuturor conferințelor propuse pe parcusul anului 2018, dar și o lecție de dogmatică.”

 

Legat de amintirea personalității Sfântului Mitropolit Petru Movilă în lucrarea expusă, părintele Ștefan Sardeni a relatat o apreciere făcută de Mihail Gorbaciov în timpul vizitei din anul 1988: ”Ne-ați dat un mare bărbat, pentru mine mai mare decât Țarul Petru, pe Petru Movilă, dar și noi vi l-am dat pe Paisie Velicicovschi.”

 

O altă intervenție a fost cea a părintelui Ovidiu Hereș, care a semnalat o problemă de natură practică, legată de Unitatea Bisericii la nivel de Sinod și de întreaga Ortodoxie. ”Socotesc că noi la nivel de parohie suntem acei care, am primit îndatorirea de a păstra Unitatea Bisericii, a credincioșilor noștri. Și de felul cum noi păstrăm această unitate, în altar, între preot și cântăreț, cu consiliul parohial și cu toată obștea, depinde unitatea întregii Biserici.”

 

În continuarea programului a luat cuvântul părintele consilier cultural Valentin Băltoi, care a mulțumit tuturor celor care în anul precedent au desfășurat activități cultural-religioase, au încheiat parteneriate cu unitățile școlare de pe raza parohiilor, organizând școli de vară, susținând conferințe și activități cu tinerii, și care au transmis către Centru Eparhial prin corespondentul media, atât fotografii cât și text, pentru ca aceste activități să fie promovate și pe site-ul Eparhiei.

 

În ceea ce privește conferința susținută, a apreciat-o ”ca fiind una echilibrată, fundamentată teologic și istoric cu un aparat bibliografic bogat”, recomandând totodată ca și ceilalți părinți care vor pregăti și alte lucrări tematice, să fie elaborate într-un mod asemănător, ca toate aceste lucrări să fie preluate de către Sectorul Cultural și să le unească într-un supliment cultural atașat anuarului care deja apare. Tot cu această ocazie, părintele consilier cultural, a adus la cunoștință hotărârea sinodală cu privire la subiectele ce pot fi  filmate și postate pe canalele de social-media.

 

În continuare au fost puse în discuție  subiecte și probleme administrative cu care se confruntă părinții slujitori, iar aspectele financiare au fost expuse de domnul consilier Gheorghe Pricopi, în special cele cu privire la modul de aplicare, urmărire și respectare a prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului clerical și neclerical.

 

Părintele protoiereu a transmis celor prezenți că, au fost stabilite conferințele din cadrul ediției a 8-a a întâlnirilor duhovnicești din Postul Mare, conferințe ce vor fi susținute de: Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna" a Universităţii „Luvian Blaga” din Sibiu, Theodor Paleologu, eseist, profesor, diplomat și om politic, și Pr. Prof. Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. Mai multe detalii cu privire la ziua, ora și locația fiecărei conferințe vor fi publicate din timp pe site și prin afișe.

 

Apoi a fost adusă în discuție finalizarea etapei de inventariere a obiectelor de patrimoniu din fiecare parohie, de către comisia de inventariere a Protopopiatului Moinești. Această muncă asiduă a dus la îndeplinirea unei propuneri sinodale, în urma căreia a rezultat un registru de inventar foarte necesar.

 

Un ultim punct pe ordinea de zi a fost stabilirea ședinței cu personalul neclerical, miercuri 7 martie 2018, la ora 11, la sediul Protopopiatului.

 

(Cristian Balaban)

 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.