Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


15/06/2018

Proiectul „Școala de Vară – Hristos, bucuria copiilor” în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

12/06/2018

Departamente Pro Vita în Eparhiile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

mai multe detalii

11/06/2018

Duminica Sfinților Români în Parohia Pietrosu

mai multe detalii

09/06/2018

Continuitate și înnoire în slujirea Bisericii prin Adunarea Eparhială

mai multe detalii

08/06/2018

Festivitatea de premiere a concursului „Cuvânt şi culoare din suflet de copil“

mai multe detalii

06/06/2018

Proiect educațional-catehetic în Parohia Berești-Tazlău

mai multe detalii

05/06/2018

Rezultatele Concursului „Cuvânt și Culoare din Suflet de Copil” - a VII-a ediție - Moinești - 2018

mai multe detalii

03/06/2018

Veselie și culoare alături de copiii din Parohia Cernu

mai multe detalii

26/05/2018

„Pe urmele Marii Uniri în An Centenar” – Pelerinaj în Chișinău și Cernăuți

mai multe detalii

22/05/2018

Patriarhul României i-a premiat pe câştigătorii concursului „Unirea: libertate şi unitate”

mai multe detalii

18/05/2018

Ziua Eroilor în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

15/05/2018

Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

mai multe detalii

14/05/2018

Pelerini moineșteni în Grecia – 2018

mai multe detalii

03/05/2018

Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

02/05/2018

Zilele cultural-duhovnicești în Parohia Berești – Tazlău, filiala Turluianu

mai multe detalii

01/05/2018

Concursul „CUVÂNT ȘI CULOARE DIN SUFLET DE COPIL” - 2018

mai multe detalii

01/05/2018

Concert dedicat Centenarului în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

30/04/2018

Eparhia Romanului și Bacăului, la ceas aniversar

mai multe detalii

29/04/2018

Așezământ Social-Filantropic sfințit de către Îaltpreasfințitul Ioachim în Parohia Hangani

mai multe detalii

28/04/2018

Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, darul Înaltpreasfințitului Ioachim oferit enoriașilor Parohiei Hangani

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 ||» Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

În deschidere, părintele protoiereu Costel Mareș a salutat prezența  reprezentanților  Centrului Eparhial, adresând totodată mulțumiri Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, și a prezentat programul întâlnirii, el fiind structurat pe două părți distincte. O parte tematică, în care a fost abordată una din temele propuse de către Sfântul Sinod pentru a fi dezbătute în Anul Centenarului 2018, și o doua parte  în care au fost abordate o serie de probleme legate de administrația parohiilor.

 

Părintele consilier Alexandru Zamfir a transmis, din partea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, arhiereasca binecuvântare însoțită de urări de pace, sănătate, spor și ajutor în misiunea desfășurată în parohiile încredințate spre păstorire.

 

A urmat susținerea lucrării cu titlul ”Unitatea de credință - temelie a unității Bisericii”, de către părintele Bogdan Cărare, lucrare ce și-a propus să trateze tema ”Anul omagial al unității de credință și de neam”, ea fiind structurată pe 5 subcapitole:

  1. Credința în Dumnezeu și cultul creștin, factori de promovare a unității Bisericii Ortodoxe;
  2. Sinodalitatea - formă de conducere și de păstrare a unității Bisericii;
  3. Organizarea bisericească și unitatea de neam și credință;
  4. Sinodul de la Iași (1642) și unitatea credinței;
  5. Mărturisirile de credință și rolul lor în păstrarea și afirmarea unității Bisericii.

 

În încheierea expunerii, părintele Bogdan Cărare a transmis îndemnul Sfântului Apostol Pavel, și anume: ”Să ţinem adevărul, în iubire, să creştem întru toate pentru El, Care este capul - Hristos. Din El, tot trupul bine alcătuit şi bine încheiat, prin toate legăturile care îi dau tărie, îşi săvârşeşte creşterea, potrivit lucrării măsurate fiecăruia din mădulare, şi se zideşte întru dragoste.” (Efeseni cap. 4, v. 15-16)

 

Au urmat aprecieri la expunerea părintelui Bogdan Cărare, dar și intervenții cu privire la tematica conferințelor propuse spre dezbatere în anul Centenarului.

 

Părintele Victor Matei a evidențiat munca deosebită depusă, dar și activitatea pastoral-misionară și culturală a părintelui Bogdan Cărare, apreciind lucrarea părintelui ”ca fiind un prolog a tuturor conferințelor propuse pe parcusul anului 2018, dar și o lecție de dogmatică.”

 

Legat de amintirea personalității Sfântului Mitropolit Petru Movilă în lucrarea expusă, părintele Ștefan Sardeni a relatat o apreciere făcută de Mihail Gorbaciov în timpul vizitei din anul 1988: ”Ne-ați dat un mare bărbat, pentru mine mai mare decât Țarul Petru, pe Petru Movilă, dar și noi vi l-am dat pe Paisie Velicicovschi.”

 

O altă intervenție a fost cea a părintelui Ovidiu Hereș, care a semnalat o problemă de natură practică, legată de Unitatea Bisericii la nivel de Sinod și de întreaga Ortodoxie. ”Socotesc că noi la nivel de parohie suntem acei care, am primit îndatorirea de a păstra Unitatea Bisericii, a credincioșilor noștri. Și de felul cum noi păstrăm această unitate, în altar, între preot și cântăreț, cu consiliul parohial și cu toată obștea, depinde unitatea întregii Biserici.”

 

În continuarea programului a luat cuvântul părintele consilier cultural Valentin Băltoi, care a mulțumit tuturor celor care în anul precedent au desfășurat activități cultural-religioase, au încheiat parteneriate cu unitățile școlare de pe raza parohiilor, organizând școli de vară, susținând conferințe și activități cu tinerii, și care au transmis către Centru Eparhial prin corespondentul media, atât fotografii cât și text, pentru ca aceste activități să fie promovate și pe site-ul Eparhiei.

 

În ceea ce privește conferința susținută, a apreciat-o ”ca fiind una echilibrată, fundamentată teologic și istoric cu un aparat bibliografic bogat”, recomandând totodată ca și ceilalți părinți care vor pregăti și alte lucrări tematice, să fie elaborate într-un mod asemănător, ca toate aceste lucrări să fie preluate de către Sectorul Cultural și să le unească într-un supliment cultural atașat anuarului care deja apare. Tot cu această ocazie, părintele consilier cultural, a adus la cunoștință hotărârea sinodală cu privire la subiectele ce pot fi  filmate și postate pe canalele de social-media.

 

În continuare au fost puse în discuție  subiecte și probleme administrative cu care se confruntă părinții slujitori, iar aspectele financiare au fost expuse de domnul consilier Gheorghe Pricopi, în special cele cu privire la modul de aplicare, urmărire și respectare a prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului clerical și neclerical.

 

Părintele protoiereu a transmis celor prezenți că, au fost stabilite conferințele din cadrul ediției a 8-a a întâlnirilor duhovnicești din Postul Mare, conferințe ce vor fi susținute de: Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna" a Universităţii „Luvian Blaga” din Sibiu, Theodor Paleologu, eseist, profesor, diplomat și om politic, și Pr. Prof. Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. Mai multe detalii cu privire la ziua, ora și locația fiecărei conferințe vor fi publicate din timp pe site și prin afișe.

 

Apoi a fost adusă în discuție finalizarea etapei de inventariere a obiectelor de patrimoniu din fiecare parohie, de către comisia de inventariere a Protopopiatului Moinești. Această muncă asiduă a dus la îndeplinirea unei propuneri sinodale, în urma căreia a rezultat un registru de inventar foarte necesar.

 

Un ultim punct pe ordinea de zi a fost stabilirea ședinței cu personalul neclerical, miercuri 7 martie 2018, la ora 11, la sediul Protopopiatului.

 

(Cristian Balaban)

 


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.