Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o”*
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Putem spune cu certitudine că actul istoric de la 1859  nu este doar împlinirea unui ideal sau consecința firească a unei stări de fapt, ci este forma politică a unei unități deja existente și în egală măsură pasul decisiv în perspectiva desăvârșirii Marii Uniri de la 1918, este...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020» Şedinţă administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

Joi, 3 mai 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Protopopiatul Moineşti, începând cu ora 9 s-a desfășurat şedinţa administrativ-tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti.

Delegați din partea Centrului Eparhial au fost părintele consilier Eugen Ciprian Ciuche, Sectorul social-filantropic şi misionar, și părintele Ionuț Avram, directorul Agenției de turism Meteora Bacău, care au  transmis, din partea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, arhiereasca binecuvântare.

 

În deschidere, părintele protoiereu Costel Mareș a salutat prezența  reprezentanților  Centrului Eparhial, adresând totodată mulțumiri Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, și a prezentat programul întâlnirii, structurat pe două segmente, unul tematic și unul administrativ.


În prima parte, părintele paroh Codrin Laslău al Parohiei Cernu, a susținut lucrarea „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”, una din temele propuse de către Sfântul Sinod pentru a fi dezbătute în Anul Centenarului 2018, atingând următoarele subcapitole:

a) Rolul Bisericii Ortodoxe la realizarea unității de credință și de neam în Principatele Române;

b) Ierarhi și clerici militanți pentru unitatea credinței și a neamului în Țara Românească

c) Ierarhi și clerici militanți pentru unitatea credinței și a neamului în Moldova;

d) Ierarhi și clerici militanți pentru unitatea credinței și a neamului în Transilvania;

e) Domnitori militanți pentru afirmarea independenței politice și organizării autonome a Bisericii și în Principatele Române;

f) Emanciparea națională și crearea României moderne (rolul Bisericii și al clericilor la realizarea acestui deziderat)


În încheierea expunerii, părintele Codrin Laslău a concluzionat: „Biserica românească a fost întotdeauna legată de soarta poporului român. Se observă foarte clar că fiecare obiectiv politic realizat de români este urmat în mod expres şi de unul pe linie bisericească, pentru ca în felul acesta Biserica Ortodoxă Română să fie alături de statul naţional românesc în demersurile acestuia de unitate şi propăşire. Mai mult decât atât, nici o realizare politică sau socială nu ar fi intrat la inima poporului român dacă aceasta nu ar fi fost completată şi de o împlinire bisericească. De asemenea, în istorie, statornicia şi puterea unui stat era recunoscută şi prin puterea bisericească a poporului său. În istoria noastră mitropolitul ţării se afla în permanenţă de-a dreapta domnului, sfătuindu-l şi sprijinindu-l. Aceeaşi simfonie a relaţiilor Stat-Biserică va putea fi observată şi la momentul 1 Decembrie 1918, precum şi ulterior.

Anul 1918 a reprezentat în istoria poporului nostru anul marilor sale realizări pe tărâm naţional, încununarea victorioasă a unui lung şir de aşteptări şi de renunţări, de lupte şi de sacrificii pentru un crez, pentru un ideal: desăvârşirea statului naţional unitar. Înfăptuitorul Marii Uniri din 1918 a fost poporul român, iar Biserica Ortodoxă Română a contribuit la înfăptuirea acestui ideal naţional.”


Aprecieri cu privire la susținerea lucrării de către părintele Codrin Laslău, dar și câteva completări la cele spuse, au avut:

ü  Părintele Răzvan Colpos, Parohia Sărata, care a subliniat rolul important al Episcopului Teodosie Atanasiu în perioada foarte grea a Primului Război Mondial, dar și faptul că a acționat pentru unire.

ü  Părintele Daniel Prepeliță, Parohia Boiştea I, a adus în atenția celor prezenți despre un cleric român din Basarabia, „preotul Alexandru Baltaga, unul dintre membrii Sfatului Țarii din Basarabia care a luptat pentru Unirea cu România și care a murit mucenicește pentru neamul românesc. În 1941, s-a dorit arestarea sa în timp ce slujea sfânta litrurghie însă abia noaptea a fost arestat, iar pe 7 august 1941 este ucis pentru faptul că a fost român și pentru că a semnat actul de unire. Din anul 1995 se fac demersuri pentru canonizarea sa cu numele de Alexandru cel Bun.”

ü  Părintele Ovidiu Hereș, Parohia Valea Şoşii, care a scos în evidență contribuția extraordinară din acele timpuri grele pentru Biserică, a Mitropolitului Pimen Georgescu, „un om foarte bun, darnic și aspru în același timp”.

ü  Părintele Alexandru Maxim, Parohia Sf. Spiridon, care a apreciat modalitatea părintelui Codrin Laslău de a expune lucrarea, și printr-o prezentare power point, considerând ca fiind o modalitate mult mai folositoare pentru toți.

ü  Părintele Victor Matei, Parohia Solonţ, care a accentuat rolul excepțional al Bisericii în toate momentele istorice, „pentru că s-a identificat cu năzuințele poporului, și numai prin unitate de credință se poate înfăptui și unitatea de neam.”

 

În partea a doua a întâlnirii au fost dezbătute probleme curente culturale şi administrative care privesc dinamizarea vieţii pastoral-misionare şi social-filantropice în parohiile Protopopiatului Moineşti.


Un aspect foarte important l-a constituit, stabilirea Sinaxei anuale, ce va avea loc pe data de 15 mai în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parasceva” din Roman, în cadrul manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ajunse anul acesta la cea de-a XVIII-a ediție.


(Cristian Balaban)


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.