Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești
✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Astăzi cinstim Nașterea Maicii Domnului, în fața căreia depunem toate grijile vieții noastre cotidiene. Intrarea Fecioarei Maria în lume este prilej de a medita la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu într-o manieră diferită. Să nu uităm că ea a fost în prealabil angajată ca și Marta,...

mai multe detalii
FACEBOOK

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei
  Duminica 29 septembrie, după o perioadă îndelungată de suferință, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pe Teodora, fiica cea mai mare a părintelui Florin Stamate de la Parohia Șesuri, Protopopiatul Moinești. Astfel trupul plăpând al Teodorei a fost depus în biserica parohiei. Din acel moment, au urmat rugăciuni neîncetate la căpătâiul ei, iar în...

mai multe detalii
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019» Şcoala de Vară „Icoana din mâinile copiilor” în Parohia Cornet

 

                Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, în Protoieria Moineşti  în această perioadă se desfăşoară cursurile mai multor Şcoli de Vară.   

Astfel, Parohia Cornet după o activă participare în cadrul proiectului Moineştean "Suflet curat în trup sănătos, bucuria copiilor" prin intermediul căruia micii enoriaşi au făcut cunoştinţă cu frumoasele meleaguri locale încărcate de duh şi cultură  prin intermediul plimbării cu bicicletele,  iată acum deschide porţile cunoaşterii unui vechi meşteşug românesc prin activitatea desfăşurată în cadrul  Şcoalii de Vară „Icoana din mâinile copiilor".

               Proiectul inedit al cursurilor aduce în atenţia copiilor meşteşugul olaritului, ce face parte din Cultura Cucuteni, şi are în vedere modelajul, conceptia, pictura, arderea şi întrebuinţarea obiectelor casnice din lut.

       " Cultura Cucuteni" una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer șEgiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al RomânieiRepublicii Moldova șUcrainei.

        Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estulMunteniei, sud-estul Transilvaniei șBasarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni.

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

Populația aparținând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuințe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupație vânătoarea, agricultura și meșteșuguri casnice, cum ar fi: țesut, olărit, confecționare de unelte.”    Sursa: Wikipedia.org

            După ştiinţa noastră, astăzi în România există numai trei persoane care se inspiră din comorile ceramicii neolitice de Cucuteni, e vorba de Petru Maxim din Dorohoi-Botoşani (cu precizarea că acesta foloseşte roata olarului), Jorj Dimitriu din Bucureşti şi Ionela Mihuleac din Iaşi.

          Profesorul Ionela Mihuleac într-o şcoală din Valea Lupului, localitate suburbană a municipiului Iaşi, va avea darul de a atrage atenţia factorilor cu funcţii de răspundere în organisme culturale judeţene şi naţionale pentru ca mai mulţi copii să înveţe meşteşugul confecţionării acestui tip special de ceramică decorativă. Remarcăm, aşadar, la Ionela Mihuleac împletirea calităţilor de pedagog de excepţie cu acelea de artist complex, deopotrivă ilustrând atât domeniul cult al artei (este deja membru a UAP, filiala Iaşi), cât şi registrul arhaic, prin readucerea în actualitate a străvechii ceramici de Cucuteni (în această ipostază a devenit şi membru al AMPM).”   Sursa:www.mesteri-populari.ro

                 „Mare bucurie este să avem în mijlocul nostru un astfel de formator, şi educator în persoana doamnei profesor Ionela Sandrina Mihuleac vreme de o săptămână, timp în care vom învăţa cât mai mult din tainele acestei culturi străvechi.” a relatat părintele Ştefan Pârjol paroh al parohiei Cornet.

              Programul Şcolii de Vară este pe parcursul celor şapte zile împărţit în două perioade, dimineaţa  între orele 9-12, si după amiază, între orele orele 17-19.  Toată activitatea se desfăşoară la "Biserica Adormirii Maicii Domnului " din satul Cornet. Cursurile încep cu rostirea unei rugăciuni, apoi prezentarea temei zilei, discuţii şi lucrul direct şi nemijlocit creativ. 

               Încă din prima zi copiii au modelat şi au desenat  prima lor icoană în lut. Desigur, orice activitate ce presupune lucrarea cu lutul, cere construirea unui cuptor de ardere, ceea ce  s-a şi realizat înca din primele doua zile.

Cursurile sunt în desfăşurare şi sunt adresate copiilor în special, dar mare ne-a fost bucuria când am descoperit dorinţa de a învăţa acest meşteşug şi la cei adulti. 

                  Duminica 12 iulie 2015, după săvârşirea Sfintei Liturghii va avea loc vernisajul şi expoziţia lucrărilor efectuate de copii dar şi de cei mari.


STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.