Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


01/03/2021

Un Mărțișor pentru fiecare în Parohia Bereşti-Tazlău

mai multe detalii

01/03/2021

Instalare de preot în Parohia Schitu Frumoasa, Protoieria Moinești

mai multe detalii

01/03/2021

Proiectul Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni” implementat în Parohia Sărata

mai multe detalii

26/02/2021

Programul Școală după Școală în Parohia Cernu

mai multe detalii

24/02/2021

Instalare de preot în Parohia Balcani-Marginea, Protoieria Moinești

mai multe detalii

19/02/2021

CONCURSUL CUVÂNT ŞI CULOARE DIN SUFLET DE COPIL 2021

mai multe detalii

01/02/2021

Părintele Vasile Cernat a fost condus pe drumul spre veșnicie

mai multe detalii

29/01/2021

Părintele VASILE CERNAT de la Parohia Schitu Frumoasa din Protopopiatul Moinești a trecut la Domnul

mai multe detalii

28/01/2021

Şedinţă administrativă a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

25/01/2021

Restaurare și resfințire a unui epitaf în Parohia Enachești

mai multe detalii

24/01/2021

Unirea Principatelor Romane sărbătorită în Parohia Rățeni

mai multe detalii

24/01/2021

Te Deum de ziua Unirii Principatelor la Parohia Poduri

mai multe detalii

19/01/2021

Prima întâlnire a Consiliului Duhovnicesc în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

16/01/2021

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat în Parohia Rățeni

mai multe detalii

24/12/2020

„BUCURIA DE A FACE ALTORA BUCURII” ÎN ZI DE AJUN, LA PAROHIA PODURI

mai multe detalii

22/12/2020

Campania „Dar din dar se face Rai” în Parohia Rățeni

mai multe detalii

21/12/2020

Campania „Fii Eroul lor Smart și reconectează-i la Educație!” în Parohia Cernu

mai multe detalii

20/12/2020

Părintele CORNEL MATEI de la Parohia Șupan a fost condus spre veșnicie

mai multe detalii

17/12/2020

Părintele CORNEL MATEI de la Parohia Șupan a trecut la Domnul

mai multe detalii

01/12/2020

Slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României la Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 ||» Întâlnire cu vârstnicii din grupul de cateheză „Sfântul Teodosie de la Brazi” în Parohia Petricica

În  duminica  a  XVIII-a  după  Rusalii,  când  este  rânduită  citirea  pericopei  evanghelice  „Pescuirii minunate”, din anul mântuirii 2020, proclamat de Patriarhia Română ca fiind  „Anul omagial  al  pastorației  părinților  și  copiilor” și  „Anul  comemorativ  al  filantropilor  ortodocși români”,   a  avut  loc  omagierea  Sfântului  Teodosie  de  la  Brazi,  unul  dintre  ocrotitorii Așezământului Socio-Cultural al parohiei, așezământ ce a primit cununa sfințirii în data de 13 septembrie 2020.

 

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, asemănându-ne primilor creștini, ne-am adunat la o agapă frățească în Așezământul parohiei noastre în comuniune, unde am continuat în acest duh o operă de înduhovnicire a comunității noastre, hrănindu-ne sufletește cu exemple de mărturisire a dreptei credințe de către Sfinții Bisericii Ortodoxe.  În special, am subliniat aspecte din viața Sfantului Teodosie, care  ne-au impresionat și ne-au inspirat.

 

„Cele patruzeci de suflete ale grupului catehetic, adunate  în  Așezământul Socio- Cultural al cărui nume îl poartă, după ce au fost îndestulate de cuvântul evanghelic și de chemarea lui Hristos de a-I urma asemenea Sfinților Apostoli, prin dubla pescuire minunată, au fost și întărite în credință și îndestulate de curaj duhovnicesc prin puterea exemplului Sfântului Teodosie de la Brazi, dar și de dragostea față de Iisus Hristos, Învățătorul și Mântuitorul lumii, și față de Biserica Lui dreptmăritoare.” a relatat părintele paroh Cărare Bogdan

 

 

*          Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, a fost un monah evlavios şi avea şi o inteligenţă deosebită. Cunoștea Sfânta Scriptură şi o parte din Scrierile Sfinţilor Părinţi pe dinafară. A fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuţi, unde mergea deseori la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna și ardea permanent o candelă.

În anul 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în anul 1674, când pentru activitatea sa pastorală şi pentru înalta sa spiritualitate, a fost ales Mitropolitul Moldovei, unde scaunul era vacant prin plecarea lui Dosoftei, în Polonia. În calitate de mitropolit a întrăznit să dojenească pe domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino pentru abuzurile făcute și pentru povara prea mare a taxelor și impozitelor puse asupra moldovenilor și asupra mănăstirilor. Pentru această îndrăzneală a fost depus din funcție și închis. Când s-a întors din Polonia, Mitropolitul Dosoftei l-a scos din închisoare şi Mitropolitul Teodosie s-a retras la Mănăstirea Brazi, de care era legat sufleteşte de când a intrat ca frate la această mănăstire.

Cronicarul Ion Neculce scrie că Sfântul Teodosie a ridicat nenumărate locașuri și a păzit Biserica și odoarele ei. În vremea aceea veneau tătarii ca lăcustele şi jefuiau pe moldoveni de tot avutul lor. Astfel, în anul 1694 o hoardă de tătari răzleţi au pătruns în Mănăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca să le dea odoarele şi banii şi pentru că el nu a voit să le dea pentru a nu fi profanate, l-au ucis tăindu-i cinstitul său cap. Monahii împreună cu credincioşii de prin satele vecine l-au înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe, care era ridicată de Mitropolitul Teodosie.

Viaţa Sfinţitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte lăcaşuri, smerenia sa, dragostea pentru buna rânduială a obştilor monahale, grija părintească faţă de păstoriţii săi, răbdarea tuturor suferinţelor şi prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum şi lucrarea lui încununată de jertfă martirică, au făcut ca să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmăritorii nostri creştini.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.