Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


10/11/2020

Sfântul Nectarie a fost sărbătorit în Parohia Pârjol

mai multe detalii

09/11/2020

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie în parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

05/11/2020

Şedinţe administrativ-tematice a preoţilor din Protopopiatul Moineşti

mai multe detalii

19/10/2020

Protopopiatul Moinești a oferit tablete cu acces la internet copiilor cu dificultăți materiale

mai multe detalii

30/09/2020

Întâlnire cu vârstnicii din grupul de cateheză „Sfântul Teodosie de la Brazi” în Parohia Petricica

mai multe detalii

13/09/2020

Sfințire de așezământ social-filantropic la Parohia Pietricica, Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

13/09/2020

Catedrala Nașterii Maicii Domnului și-a cinstit ocrotitoarea

mai multe detalii

07/09/2020

Împreuna ridicăm o casă!

mai multe detalii

06/09/2020

Monument ridicat în cinstea eroilor în cartierul moineștean Hangani a primit haina sfințirii

mai multe detalii

02/09/2020

Casa mortuară din Parohia Coșnea a primit haina sfințirii

mai multe detalii

23/07/2020

Inaugurarea Centrului de Ambulantă Comănești

mai multe detalii

20/07/2020

Premiere elevi merituoși în Parohia Rățeni

mai multe detalii

13/07/2020

Părintele protoiereu Costel Mareș la ceas aniversar

mai multe detalii

12/07/2020

Concursul de șah online „Părinții...prima ta icoană”

mai multe detalii

05/07/2020

Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

mai multe detalii

30/06/2020

Blue Qarantine Story – vernisaj de pictură la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

mai multe detalii

25/06/2020

Sărbătorim Ziua Iei, să păstrăm tradiția vie!

mai multe detalii

15/06/2020

Mulțumiri aduse voluntarilor Parohiei Sfântul Spiridon Comănești

mai multe detalii

13/05/2020

Rugăciune la căpătâiul lui Constantin Bobeică

mai multe detalii

21/04/2020

Procesiune cu sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 ||» Întâlnire cu vârstnicii din grupul de cateheză „Sfântul Teodosie de la Brazi” în Parohia Petricica

În  duminica  a  XVIII-a  după  Rusalii,  când  este  rânduită  citirea  pericopei  evanghelice  „Pescuirii minunate”, din anul mântuirii 2020, proclamat de Patriarhia Română ca fiind  „Anul omagial  al  pastorației  părinților  și  copiilor” și  „Anul  comemorativ  al  filantropilor  ortodocși români”,   a  avut  loc  omagierea  Sfântului  Teodosie  de  la  Brazi,  unul  dintre  ocrotitorii Așezământului Socio-Cultural al parohiei, așezământ ce a primit cununa sfințirii în data de 13 septembrie 2020.

 

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, asemănându-ne primilor creștini, ne-am adunat la o agapă frățească în Așezământul parohiei noastre în comuniune, unde am continuat în acest duh o operă de înduhovnicire a comunității noastre, hrănindu-ne sufletește cu exemple de mărturisire a dreptei credințe de către Sfinții Bisericii Ortodoxe.  În special, am subliniat aspecte din viața Sfantului Teodosie, care  ne-au impresionat și ne-au inspirat.

 

„Cele patruzeci de suflete ale grupului catehetic, adunate  în  Așezământul Socio- Cultural al cărui nume îl poartă, după ce au fost îndestulate de cuvântul evanghelic și de chemarea lui Hristos de a-I urma asemenea Sfinților Apostoli, prin dubla pescuire minunată, au fost și întărite în credință și îndestulate de curaj duhovnicesc prin puterea exemplului Sfântului Teodosie de la Brazi, dar și de dragostea față de Iisus Hristos, Învățătorul și Mântuitorul lumii, și față de Biserica Lui dreptmăritoare.” a relatat părintele paroh Cărare Bogdan

 

 

*          Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, a fost un monah evlavios şi avea şi o inteligenţă deosebită. Cunoștea Sfânta Scriptură şi o parte din Scrierile Sfinţilor Părinţi pe dinafară. A fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuţi, unde mergea deseori la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna și ardea permanent o candelă.

În anul 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în anul 1674, când pentru activitatea sa pastorală şi pentru înalta sa spiritualitate, a fost ales Mitropolitul Moldovei, unde scaunul era vacant prin plecarea lui Dosoftei, în Polonia. În calitate de mitropolit a întrăznit să dojenească pe domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino pentru abuzurile făcute și pentru povara prea mare a taxelor și impozitelor puse asupra moldovenilor și asupra mănăstirilor. Pentru această îndrăzneală a fost depus din funcție și închis. Când s-a întors din Polonia, Mitropolitul Dosoftei l-a scos din închisoare şi Mitropolitul Teodosie s-a retras la Mănăstirea Brazi, de care era legat sufleteşte de când a intrat ca frate la această mănăstire.

Cronicarul Ion Neculce scrie că Sfântul Teodosie a ridicat nenumărate locașuri și a păzit Biserica și odoarele ei. În vremea aceea veneau tătarii ca lăcustele şi jefuiau pe moldoveni de tot avutul lor. Astfel, în anul 1694 o hoardă de tătari răzleţi au pătruns în Mănăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca să le dea odoarele şi banii şi pentru că el nu a voit să le dea pentru a nu fi profanate, l-au ucis tăindu-i cinstitul său cap. Monahii împreună cu credincioşii de prin satele vecine l-au înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe, care era ridicată de Mitropolitul Teodosie.

Viaţa Sfinţitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte lăcaşuri, smerenia sa, dragostea pentru buna rânduială a obştilor monahale, grija părintească faţă de păstoriţii săi, răbdarea tuturor suferinţelor şi prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum şi lucrarea lui încununată de jertfă martirică, au făcut ca să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmăritorii nostri creştini.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban


   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.