Protoieria Moinesti Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
   
 
 
FACEBOOK
 
ŞTIRI & EVENIMENTE
 
Abonare stiri (email)


17/10/2019

Conferință preoțească în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

14/10/2019

Şedinţă tematică a preoţilor din Protopopiatul Moineşti – joi, 17 octombrie 2019

mai multe detalii

05/10/2019

IPS Ioachim a resfințit biserica parohiei Cornetu din protopopiatul Moinești

mai multe detalii

02/10/2019

Seri de priveghere la căpătâiul Teodorei

mai multe detalii

30/09/2019

Cuvânt de compasiune la naşterea în Cer a tinerei Teodora Stamate

mai multe detalii

29/09/2019

Mesaj de condoleanţe la trecerea la cele veşnice a Teodorei Stamate

mai multe detalii

28/09/2019

Slujbă de pomenire pentru părintele Ionuț Rusu, în Parohia Rățeni

mai multe detalii

25/09/2019

Examen de Capacitate preoțească, la Roman

mai multe detalii

20/09/2019

Programul Școală după Școală sub genericul F.A.P.T.- Mai bine împreună! în Parohia Cernu

mai multe detalii

15/09/2019

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al Parohiei Balcani-Marginea

mai multe detalii

09/09/2019

Ierarhul Romanului și Bacăului își serbează astăzi onomastica

mai multe detalii

07/09/2019

Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești

mai multe detalii

07/09/2019

Procesiunea „Calea Sfinţilor - Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră” în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii

06/09/2019

Comunitatea din Dărmănești sub ocrotirea Sfinților Nectarie și Pantelimon

mai multe detalii

05/09/2019

Manifestările cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinesti au continuat și în Cercul Pastoral Valea Muntelui

mai multe detalii

03/09/2019

Școala de vară Bucuria copilăriei în sânul ortodoxiei - ediția a-IV-a la Parohia Poiana II

mai multe detalii

02/09/2019

Manifestările cultural-duhovnicești au continuat la Comănești

mai multe detalii

01/09/2019

Concursul de șah „Tinerii în inima satului” Poduri

mai multe detalii

31/08/2019

Culoare, zambete și bucurie în Parohia Berești-Tazlău, filia Turluianu

mai multe detalii

30/08/2019

Procesiunea Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră în Protopopiatul Moinești

mai multe detalii
 
 
ŞTIRI ŞI EVENIMENTE

Arhiva : 2012 || 2013 || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 ||» Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al Parohiei Balcani-Marginea

 

Duminică, 15 septembrie 2019, la Parohia Balcani-Marginea din Protopopiatul Moineşti a fost sfințit așezământul social-filantropic ce se află sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, și capela mortuară „Învierea Domnului”.

 

Sărbătoarea comunității a început în seara zilei precedente, sâmbătă 14 septembrie, începând cu ora 17 când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, și sub directa coordonare a părintelui protoiereu Costel Mareș, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului Prodromița, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, din Moinești, și racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, de la Parohia Frumoasa, din Comuna Balcani. Credincioșii veniți să întâmpine sfintele odoare, au participat la slujba acatistului Icoanei Prodromița și a Sfântului Pantelimon.


Duminică, credincioșii parohiei Balcani-Marginea, dar și de la parohiile învecinate, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a sfințit construcțiile finalizate, ce le vor avea ca și ocrotitori pe ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și „Învierea Domnului”. În cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon, pe tânărul teolog Huean Liviu, pe seama Parohiei Sărata, Protopopiatul Moinești.


Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim au mai fost prezenți părintele protopop Costel Mareș, un sobor de preoți și diaconi, precum și credincioși din comunitatea locală, dar și credincioși veniți din parohiile învecinate, care au asistat pe clerici în rugăciunea către Bunul și Milostivul Dumnezeu.


Ierarhul, în cuvântul său, a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat cu timp și fără  timp la ridicarea acestui așezământ social-filantropic și a casei mortuare, a mulțumit pentru frumoasa primire făcută cu acei copii frumos îmbrăcați în portul nostru național, cu pâinea și cu sarea, ofrandele spiritualității și generozității românești, și i-a îndemnat pe toți cei prezenți ca să înalțe rugăciuni pentru ei, pentru copiii lor, pentru țară, ca Dumnezeu să dea pace și unitate în suflete și în lume.

„Suntem uniți în Unicul și Singurul Dumnezeu care ne mântuiește și prin care noi viem și suntem.” ÎPS Ioachim


La rândul său, părintele protopop Costel Mareș a subliniat faptul că într-o parohie mică se pot face lucruri mărețe: „Dacă se face totul din imima pentru casa lui Dumnezeu, El îți va da putere să le împlinești. Dai voință, Domnul îți dă har, îți dă putere!”


Tot acum, au fost premiați și copiii de la școlile de pe cuprinsul Cercului pastoral „Părintele Nicodim Măndiță” cu rezultate excelente la învățătură în anul precedent, primind diploma și medalia de excelență, precum și o sumă de bani care să le vină în ajutor în anul școlar ce tocmai a început. Acest eveniment este ultimul din seria Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești de anul acesta.


Cum anul 2019 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), au primit diplome de excelență și domnul primar Luca Vasile al Comunei Balcani, pentru implicarea în finalizarea acestui proiect, dar și domnii învățători și profesori, care prin munca lor contribuie la dezvoltarea și educarea tinerei generații.


Pentru meritele sale deosebite, pentru implicarea activă, și pentru coagularea credincioșolor în jurul bisericii parohiale, părintele Iustin Tănasă a primit din partea Părintelui Arhiepiscop distincția onorifică de iconom-stavrofor.


La rândul lor, ctitorii care s-au remarcat printr-un suport semnificativ, au primit diplome de vrednicie din partea ierarhului.


Preotul paroh Iustin Tănasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezență, pentru binecuvântarea și distincția oferită, a mulțumit părintelui protopop pentru susținere, credincioșilor pentru prezență, dar și tuturor celor care l-au sprijinit în finalizarea acestui proiect.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban
   
©2013 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET.